Японските опозиционни партии ще внесат вот на недоверие срещу министър-председателя Йошихиде Суга във вторник. Лидерите от Конституционнодемократическата партия, Японската комунистическа партия, Демократическата партия за народа и Социалдемократическата партия стигнаха до решението в понеделник, след като управляващата коалиция отхвърли искането им за тримесечно удължаване на настоящата парламентарна сесия, която приключва в сряда, предаде asia.nikkei.com.

Това ще бъде първият вот на недоверие, внесен в долната камара на парламента на Япония от юни 2019 г. Когато бъде гласуван вотът на недоверие, премиерът има 10 дни да разпусне долната камара или целия кабинет. По-рано Суга беше предложил предсрочни избори, ако бъде внесено такова предложение - заплаха, която възпря опозицията да опита.

Управляващата Либерално-демократическа партия и коалиционният партньор "Комейто" сега планират да гласуват против предложението и да изчакат до края на септември, за да предизвикат предсрочни избори, загрижени, че кампанията по това време може да помогне за разпространението на коронавируса и да попречи на ваксинацията.

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Няма да допуска чуждестранни жители

Пред репортери в неделя по местно време след края на срещата на върха на Г-7 в Обединеното кралство, Суга не беше несигурен дали ще разпусне долната камара в отговор на вот на недоверие. "Ще се стремя да осигуря безопасността и спокойствието на колкото се може повече граждани, каза той. Нашият основен приоритет, разбира се, е коронавирусът, каза Суга, като така подклажда допълнително спекулациите за предсрочни избори през есента.

Японските власти по-рано обявиха, че засилват ваксинацията срещу коронавирус в страната, за да гарантират безопасното провеждане на Летните олимпийски игри в страната. По-малко от два месеца остават до събитието, а градът-домакин все още е в извънредно положение поради високия процент заразени. В същото време, Токио се готви да приеме десетки хиляди спортисти, медии, персонал и други чуждестранни участници за игрите.

Япония е изостанала по отношение на ваксинациите - само около 4% от населението е ваксинирано досега с 2 дози. Забавянето се обяснява до голяма степен с факта, че на Япония е отнело много повече време, отколкото на повечето други държави, за да одобри ваксината срещу COVID-19 и ограничения върху това кой може да я прилага.

Но през последните дни темпът на ваксиниране драстично се ускори, отчасти благодарение на отварянето на масови центрове за ваксинация. Понастоящем правителството позволи на големи корпорации и университети да създадат свои клиники за ваксини, които потенциално достигат до близо 5 милиона жители. Властите заявиха, че са на път да ваксинират повечето пълнолетни граждани на Япония до края на юли, когато започват олимпийските игри в Токио.

Суга и Международният олимпийски комитет продължават да настояват, че игрите могат да се провеждат, без да се накърнява общественото здраве. Чуждестранните зрители няма да бъдат допуснати до Олимпийските игри, но с ускоряването на темпото на ваксинациите се твърди, че Япония клони към разрешаване на местните зрители да присъстват на игрите - може би до половин капацитет на местата.

В анкета, публикувана от вестник Nikkei в края на май, над 60% от анкетираните подкрепиха отмяната или забавянето на игрите. Игрите вече бяха отложени веднъж поради пандемията, но японското правителство и Международният олимпийски комитет ги насрочиха на 23 юли.