Япония иска да удължи извънредното положение в Токио и други райони с около три седмици до 20 юни. Това потвърди министърът на икономиката в петък, тъй като пандемията COVID-19 не показва признаци на облекчаване по-малко от два месеца преди откриването на Летните олимпийски игри, предаде "Ройтерс". Извънредното положение в столицата и осем други префектури трябваше да приключи на 31 май, но напрежението върху здравната система остава сериозно.

През последните дни в Япония се наблюдава рекорден скок на пациенти с COVID-19 в критично състояние, въпреки че ръстът новозаразени се е забавил.

Появиха се призиви от лекари, фирми и стотици хиляди граждани да се отменят Олимпийските игри, които трябва да започнат на 23 юли. Японски служители, организатори на олимпийски игри и Международният олимпийски комитет (МОК) заявиха, че игрите ще продължат при строги мерки за предотвратяване на вирусите, независимо дали градът домакин, Токио, по това време е в извънредно състояние. Ако бъде одобрено от експертите на правителствената комисия, се очаква премиерът Йошихиде Суга да обяви официално удължаването по-късно в петък.

До момента Япония е регистрирала около 727 000 коронавирусни инфекции и 12 597 смъртни случая. Около 6% от населението му е ваксинирано, според данните на "Ройтерс" - най-нисът брой сред по-големите и богати страни в света.