Руският президент Владимир Путин каза в понеделник, че младите членове на семейството му говорят свободно китайски (мандарин), но предупреди децата в училище, че не трябва да забравят важността на английския, въпреки нарастващата популярност на китайския.

Путин има две дъщери от бившата си съпруга Людмила, които говорят руски, английски, немски и френски. . Путин, който се разведе със съпругата си през 2014 г., рядко говори за семейството си, но има поне трима внуци, според руски медии.

"Някои от членовете на моето семейство, малките, също говорят китайски - те го говорят свободно", каза Путин на ученици от средно училище № 20 в Кизил, Тува, на около 4500 км източно от Москва.

На фона на нарастващото партньорство между Китай и Русия китайският език става все по-популярен в цяла Русия като предпочитан чужд език, тенденция, според Путин, се дължи на развиващите се контакти в икономиката, политиката и обществото.

Путин, който говори свободно немски, но също така е вземал уроци, за да подобри английския си, каза, че учениците не трябва да забравят важността на английския.

"Английският е велик език, той е дал много на човечеството по отношение на съчетаването на знания и сплотяването на хората в областта на културата и т.н.", каза Путин.

Руски, английски, татарски, немски и чеченски са най-разпространените езици в Русия според преброяването от 2022 г. Въпреки че китайският език се използва много по-малко, той бързо набира популярност през последните години като чужд език.

Путин и президентът на Китай Си Дзинпин през май обещаха "нова ера" на партньорство между двата най-мощни съперника на Съединените щати, които те представят като агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по света.

Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения" през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Английският е най-говореният език в света с около 1,5 милиарда говорещи, следван от китайския с около 1,1 милиарда говорещи, а след това хинди, испански, арабски, френски, бенгалски, португалски, руски и урду, според Ethnologue, отваря нов раздел, център за езикови изследвания.

Ще счупят ли Путин и Си Дзинпин световния ред?

Ще счупят ли Путин и Си Дзинпин световния ред?

Пекин и Москва споделят идентични политически цели на международната сцена