Ливанското радикално движение "Хизбула" счита за подозрителна водената от Саудитска Арабия коалиция от 34 ислямски държави, която ще се бори не само срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), но и срещу всички терористични групировкипредаде "Ройтерс".

Припомняме, че коалицията бе оповестена по-рано тази седмица. Оперативният ѝ команден център ще е в саудитската столица Рияд, а сред страните членки на този военен съюз са Турция, Либия, Йордания, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан, Ливан, Кувейт, Катар, Египет, Мароко, Йемен, Малайзия и Пакистан.

По думите им, тази коалиция е "проект на САЩ". Те обвиниха Рияд в поддръжка на тероризма в "Сирия, Ирак и Йемен". 

То също така осъди и решението на ливанските власти да се включат в коалицията. Ливанският премиер Тамам Салам приветства по-рано действията на 34-те държави и заяви, че за страната му е съвсем естествено да се включи. "Хизбула" отговори, че това е единствено лично негово мнение. Той уточни след обвиненията, че целта не е това движение, а "Ислямска държава" и близки до нея формации, за което е получил уверения от Саудитска Арабия. 

Както е известно, шиитското движение подкрепя йеменските бунтовници хуси, срещу които водена от Рияд коалиция също нанася удари. 

Те подкрепят и сирийския президент Башар Асад срещу бутовниците.