Службата за сигурност на Украйна е задържала Вячеслав Богуслаев, президент на компанията Motor Sich, в Запорожие. Това бе съобщено от украинските медии и потвърдено от събеседник на BBC News Ukraine в службата за сигурност. Според него 83-годишният Богуслаев трябва да бъде отведен в Киев: той е заподозрян в държавна измяна и работа за Русия.

"Мотор Сич" е една от водещите световни компании в производството на самолетни двигатели, хеликоптери, както и промишлени газови турбини. "Мотор Сич" произвежда двигатели за различни хеликоптери Ми, които в миналото са били купувани и от Русия. Освен това заводът произвежда двигатели за самолети Ил, Ан и други.

Вячеслав Богуслаев, герой на Украйна, отдавна е един от най-богатите хора в страната и в продължение на десетилетия контролира запорожкия промишлен гигант "Мотор Сич".

Три пъти е избиран за депутат във Върховната рада от името на Партията на регионите, а през 2014 г. - като самостоятелна кандидатура.

Вячеслав Богуслаев е смятан за един от най-известните и влиятелни политици в региона и често е наричан последният "червен директор" на Украйна.