Израелски военни самолети са стреляли във въздуха над германски разузнавателен кораб край бреговете на Ливан.

Като се позовава на германски представители, АП съобщава, че въпросният кораб не фигурира като част от фрегатата, изпратена за мисията ЮНИФИЛ на ООН, която трябва да следи в Ливан да не бъдат внасяни нелегално оръжия.

Корабът „Алстър" се намирал на 50 морски мили от брега, когато над него прелетели шест израелски F-16 и стреляли без цел във въздуха, по думите на Томас Раабе от германското министерство на отбраната.

Като припомня, че израелски съдове са били обект на ракетни нападения по време на боевете с Хизбула, говорителят пояснява, че невъоръженият кораб се намирал край бреговете със задачата да помага при опазването на военноморските сили с мандата на ООН.

Вчера посолството на Израел в Берлин разпространи становище от Тел Авив, в което се казва че инцидентът не е свързан с каквато и да било преднамерена агресия от страна на израелските сили.

От армията уточниха, че самолетите са изпратени заради военен хеликоптер, който е излетял от кораба без да координира движението си израелските сили.

Вследствие на това Израел изпратил самолети, които принудили хеликоптера да се приземи обратно на германския кораб.

Инцидентът е бил обсъден в разговор между министрите на отбраната на двете страни.