Военните в Буркина Фасо обявиха, че са свалили президента Рока Каборе и властта е в техни ръце, съобщи Би Би Си.

Офицер от армията на страната е заявил по държавната телевизия, че правителството и парламентът са разпуснати.

Местонахождението на Каборе е неизвестно, но военните твърдят, че всички задържани при преврата са в безопасност. Има данни, че те вероятно са отведени в казарми в столицата Уагадугу.

Военният преврат в западноафриканската страна е извършен ден след като войници превзеха казармите и в столицата се разрази престрелка. Войниците поискаха оставката на военното командване и да се отделят допълнителни средства за борба с ислямистите.

В неделя стотици хора излязоха по улиците в подкрепа на военните и опожариха централата на управляващата партия. През нощта беше въведен комендантски час.

По-рано представители на управляващата партия "Народно движение за прогрес" съобщиха, че срещу Каборе е било извършено покушение, но той е останал жив.

В Буркина Фасо армията воюва с ислямисти

В Буркина Фасо армията воюва с ислямисти

Повече от дузина терористи също бяха елиминирани

В прокламацията на военните се казва, че ситуацията със сигурността в страната се влошава, а президентът Каборе е неспособен да обедини нацията пред лицено на опасността. Обръщението е издадено от името на Патриотично движение за опазване и възстановяване (MPSR), за което досега не се знаеше нищо.

"MPSR, включващо всички части на армията, взе решение днес да свали президента Каборе", се казва в прокламацията.

По-рано Африканският съюз и Икономическата общност на страните от Западна Африка осъдиха военния преврат в Буркина Фасо.