Група военни съобщиха, че са завзели властта в Мадагаскар, съобщи Euronews. Властите заявиха, че „няма да толерират провеждането на метеж" в страната.

Полковник, подпомогнал идването на власт на сегашния президент и началника на охраната на държавния глава събраха репортери във военна база близо до столицата. Там те съобщиха, че всички държавни институции са разпуснати и е формиран военен съвет, който ще управлява страната.
Причина за преврата била неспособността на политиците в страната да се справят с проблемите й през последните няколко години.

Полковник Чарлз Андрианасоавина не съобщи никакви информация за местонахождението на президента Андри Раджолина, но се смята, че държавният глава е в столицата.

В отговор на случващото се, военните лидери на официален Мадагаскар са се събрали в кабинета на министър-председателя и обсъждат последващите си действия. „Ако има метеж, ще се намесим. Няма да преговаряме с бунтовници", заяви пред „Ройтерс" ген. Андианазари от военната полиция.

Премиерът Камил Витал призова силите за сигурност да спазват дисциплината. По думите му ще бъде направено необходимото държавността да бъде защитена от военните. "Вършим задълженията си и призоваваме населението да запази спокойствие", заяви той.

Днес в страната се провеждат избори за нова конституция, като целта на вота е укрепване на властта на младия президент Андри Раджолина, дошъл на власт с подкрепата на военните.

Собственикът на радиостанции и телевизии отмени старата конституция, след като смени непопулярния лидер Марк Раваломанана и наложи промени в политиката на страната, която е апетитна цел за чуждите инвеститори заради залежите си от нефт, никел, кобалт и уран.

Промените в конституцията ще позволят на Раджолина да управлява до следващите избори, а освен това свалят минималната възраст за кандидатиране до 35 години, за да позволят на най-младия африкански лидер да участва.

Трите основни опозиционни партии, всяка от които е водена от бивш президент, бойкотираха вота.

В столицата Антананариво избухнаха сблъсъци между полицията и поддръжници на опозицията, след като събиранията бяха забранени. По информация на „Ройтерс", служителите на реда патрулират по улиците на столицата.

Гласуването продължава въпреки преврата, за който все още не знае по-голямата част от населението.