Съветникът на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски по въпросите на сигурността и отбраната Иван Апаршин обяви готовността на Киев да нанесе удар "там, където не го очаквате", съобщават руските медии, цитирайки негово интервю за изданието "Апостроф".

По думите на съветника до влизането на Украйна в НАТО Киев ще намери възможност да отговори на предизвикателствата.

"Ако, да не дава Бог, във вашата глупава глава назрее такъв план, ще намеря възможност да ви отговоря, и ще го сторя по нестандартни начини", предупреди Апаршин.

Съветникът пояснил, че става дума за повишаване на нивото на бойната ефективност на украинската армия и финансирането на сили за специални операции.

Миналата седмица политикът представи "военната доктрина" на Украйна. От документа следва, че Киев ще има професионална, доброволна и мотивирана армия, съвместима с въоръжените сили на страните от западния военен алианс.

Освен това Апаршин планира украинската армия да бъде оборудвана със съвременни високотехнологични оръжия.

Володимир Зеленски победи на втория тур на президентските избори в Украйна, печелейки 73,22 процента от гласовете. По време на предизборната кампания той определи като един от приоритетите си борбата с корупцията, в това число в "Укроборонпром".