Въздушни удари са ударили близо до турска военна позиция в Северозападна Сирия, където подкрепяната от Русия сирийска армия провежда свирепа офанзива срещу бунтовниците, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на местни активисти и на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Високопоставен турски източник от сферата на сигурността е казал пред "Ройтерс", че е имало тежки сблъсъци между сирийските правителствени сили и бунтовниците около 500 метра от турския наблюдателен пост.

"Конфликтът обаче се разразява много близо и е яростен. Сирийските сили бомбардираха позици на бунтовниците", посочил източникът.

51 загинали и от двете страни при боевете в Северозападна Сирия

51 загинали и от двете страни при боевете в Северозападна Сирия

Източно от град Хан Шейхун

Засега не е известно дали турската позиция е била мишената на въздушните удари, но източникът е казал, че турски войници не са пострадали.

Руският президент Владимир Путин обяви вчера, че Русия и Турция са договорили стъпки за справяне с екстремистите в Северозападна Сирия и "нормализиране" на положението там.

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха в Москва, след като сирийската армия обкръжи друг турски военен пост в град Морек по-рано този месец.

Опозицията прогонена от ключовия град Хан Шейхун в Сирия

Опозицията прогонена от ключовия град Хан Шейхун в Сирия

Сирия и Русия постепенно изтласкват бунтовниците

Сирийският президент Башар Асад, подкрепян от Русия по въздуха, отбеляза сериозни успехи срещу бунтовниците този месец в северозападната провинция Идлиб, която е последната голяма крепост на бунтовниците в страната.

Разговорите между Москва, ключов съюзник на Асад, и Анкара, която подкрепя някои фракции на бунтовниците, не успяха да сложат край на сраженията в Идлиб.

Турция създаде 12 наблюдателни поста в Идлиб съгласно договорка с Русия и Иран преди две години.

Местни активисти, които проследяват военни самолети в контролираната от опозицията територия, заявиха, че въздушни удари са ударили позиции около турския пост в село Шер Махар, което се намира между провинциите Хама и Идлиб.

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Макрон гълчи Путин за бомбардировките в Сирия

Русия подкрепяла нападенията на сирийската армия срещу "терористи"

Снимки, които те са споделили, показаха огромни облаци от сив дим, издигащи се от района.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, уточни, че масирани въздушни удари са поразили и други села и градове в Идлиб.