При сблъсъците между антиправителствените бойци и силите на режима са били убити 51 бойци от двете страни в Северозападна Сирия, съобщава "Франс прес", позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

Подкрепяните от Русия бойци на режима в продължение на седмици провеждат настъпление в контролираната от опозицията и екстремистки групировки провинция Идлиб, която граничи с Турция, след като я бомбардираха в продължение на месеци.

Но по-крайни бунтовници и екстремисти днес са атакували позиции на лоялни към режима на сирийския президент Башар Асад.

"Ожесточени сблъсъци източно от град Хан Шейхун се разразиха призори, след като джихадистки и опозиционни групировки атакуваха позиции на режима", уточни ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Атаката е била оглавена от свързаната с "Ал Кайда" групировка "Хурас ал Дийн" и друга екстремистка фракция - "Ансар ал Дийн, допълни той.

В сраженията са загинали 23 бойци на режима и 20 противници на Асад, включително 13 екстремисти.

В югоизточната част на Идлиб са били убити осем бунтовници, които са се опитвали да се промъкнат през фронтовите линии към позициите на режима в близост до военното летище Абу Духур.

Опозицията прогонена от ключовия град Хан Шейхун в Сирия

Опозицията прогонена от ключовия град Хан Шейхун в Сирия

Сирия и Русия постепенно изтласкват бунтовниците

Силите на режима отвоюваха обратно Хан Шейхун през миналата седмица, а през последните дни се струпват северно от града, докато се подготвят да продължат настъплението си.

Градът е разположен на ключова магистрала, минаваща през провинция Идлиб и пълно отвоюване на пътната артерия би позволило на правителството да свърже отново Дамаск с втория по големина сирийски град Алепо.

При тежките бомбардировки на режима и на Русия бяха ударени райони северно от Хан Шейхун през последните дни, в околностите на град Маарет ал Номан, следващата спирка на север по магистралата.

В понеделник при въздушни удари на режима и Русия загинаха 12 цивилни в Идлиб.

Офанзивата се провежда въпреки споразумението, подписано през септември миналата година от Москва и подкрепящата бунтовниците Анкара за предотвратяване на пълномащабна офанзива в Идлиб, в който живеят три милиона души.

Асад е доволен от положителното развитие около Хан Шейхун

Асад е доволен от положителното развитие около Хан Шейхун

Екстремисти са стреляли по руската ВВС база Хмеймим, атаката е отразена от ПВО