Сирийските сили за сигурност са открили стрелба по протестиращи, излизащи от джамия след петъчната молитва в град Деир ал Зор. АП съобщава, позовавайки се на данни на активисти, че военните на президента Башар Ал Асад са започнали да стрелят по излизащите от храма с автомати AK-47.

Събралото се множество се разпръснало из малките улички на квартал Орди в опит да се спаси. Засега не се съобщава за загинали по време на стрелбата.

Агенциите припомнят, че Деир ал Зор е арена на масови протести.

След четиридневни сражения правителствените войски си върнаха контрола над района, както и над друг размирен сирийски град - Хама.

По данни на правозащитни организации 1700 души са били убити в цяла Сирия от април. Агресивната кампания на военните, започнала в началото на свещения месец Рамадан, е довела до смъртта на няколкостотин души.

По-рано държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън призова Русия да прекрати доставките на оръжие за режима на Башар Асад. Хилъри Клинтън подчерта необходимостта от международен натиск срещу сирийските власти и призова страните да подкрепят санкциите срещу управлението му.