Руските военни в Сирия са започнали да патрулират по линията на разграничение между земите, контролирани от въоръжените сили на Русия и международната коалиция, оглавявана от САЩ. Това съобщи Виктор Кудинов, който е говорител на Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия, информира "Новости".

Атака срещу руски военни в Сирия

Атака срещу руски военни в Сирия

Няма пострадали

"Това е границата, разделяща територията, контролирана от международната антитерористична коалиция, зоната "Изток", и зоната "Запад", контролирана от въоръжените сили на Руската федерация. В тези територии досега не е имало патрулиране от руски военнослужещи", поясни той.

Кудинов отбеляза, че там можело да се намират спящи клетки на "Ислямска държава", както и възможни нарушения на сирийските закони.

Русия продължава въздушните удари в Сирия – от началото на октомври те са 380

Русия продължава въздушните удари в Сирия – от началото на октомври те са 380

В подкрепа на силите на Башар Асад…

Основната задача била да се демонстрира присъствието на руските въоръжени сили, отбеляза представителят на Центъра за помирение на враждуващите страни. Необходимо било да се покаже на населението, че руските военни са там и са готови да окажат помощ. В бъдеще при благоприятни условия там можело да се провеждат хуманитарни акции.

"Патрулирането протече в щатен режим", завърши Кудинов.

Американските военни контролират територии в Северна и Североизточна Сирия в провинциите Дейр ез Зор, Ал Хасака и Рака, където се намират най-големите петролни и газови находища в Сирия. Официален Дамаск многократно наричаше присъствието на американските военни окупация и държавно пиратство с цел неприкрита кражба на петрол.

Кюрдите обявиха, че САЩ са се съгласили да останат в Сирия

Кюрдите обявиха, че САЩ са се съгласили да останат в Сирия

САЩ са дали ясен ангажимент на кюрдите