Водещ сирийски кюрдски политик обяви, че САЩ ще останат в Сирия, за да унищожат "Ислямска държава", да изградят инфраструктура и да останат играч в търсенето на политическо уреждане след повече от 10 години гражданска война в страната, информира "Ройтерс".

След срещи във Вашингтон с представители на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона, един от най-високопоставените кюрдски лидери в Сирия увери, че САЩ са дали ясен ангажимент на кюрдите.

Асад видя грабеж в договорката между САЩ и кюрдите за добив на петрол в Сирия

Асад видя грабеж в договорката между САЩ и кюрдите за добив на петрол в Сирия

Грабежът можел да бъде спрян само с освобождение на тези територии

"Те обещаха да направят всичко необходимо, за да унищожат "Ислямска държава" и да работят за изграждането на инфраструктура в Североизточна Сирия", отбеляза Илхам Ахмед, кюрдски политически лидер и председател на изпълнителния комитет на Сирийския демократичен съвет.

"Те казаха, че ще останат в Сирия и няма да се изтеглят - те ще продължат да се борят с "Ислямска държава", допълни Ахмед и посочи: "Преди те не бяха ясни при управлението на Тръмп и по време на изтеглянето от Афганистан, но този път те изясниха всичко."

Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

Конфронтация с дипломатически изгонвания, претенции за намеса в избори, санкции и спор за поведението на силите им в Сирия