Споразумението между САЩ и кюрдите за добива на петрол в Сирия е грабеж, който може да бъде преустановен само чрез освобождаването на тези територии. Това обяви в интервю за руската държавна новинарска агенция РИА "Новости" сирийският президент Башар Асад.

"Не можете да спрете крадец, докато не го вкарате в затвора или по някакъв начин не го ограничите, като го изолирате от района, където може да извърши грабеж. Същото трябва да се направи и с тези крадци. Те трябва да бъдат изгонени от региона, това е единственият способ. И сирийското правителство трябва да контролира всяка част на Сирия, тогава ситуацията ще се нормализира", настоя сирийският президент.

В края на юли американският сенатор Линдзи Греъм съобщи, че сирийските кюрди са сключили споразумение с американска компания за модернизация на петролните находища в североизточната част на Сирия, позовавайки се на информация, получена от командващия Сирийските демократични сили (СДС) генерал Мазлум Кобани. СДС са кюрдско-арабска коалиция, която е контролирана от сирийските кюрди. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди наличието на споразумение по време на заседание на комисията по външните работи на Сената. В същото време страните не уточниха за коя компания става дума.