Руските военни спряха и върнаха конвой на САЩ в Сирия, нараства конфронтацията между Вашингтон и Москва заради роли, които искат да играят в деескалацията на конфликта в страната, съобщава "Нюзуийк".

Центърът за помирение на руското министерство на отбраната в Сирия заяви, че 6 американски бронирани машини тип MRAP са поели по "некоординиран маршрут и без предварително уведомление" в държаната от кюрдите сирийска провинция Хасака.

Контраадмирал Александър Карпов, заместник-началник на помирителния център, заяви в изявлението, че патрул на военната полиция на Русия е спрял конвоя на САЩ, докато пътува на запад по магистрала М-4, и му е казал да се върне обратно.

Карпов определи инцидента, съобщаван и от информационните агенции, като "поредния случай на нарушаване на протоколите за разрешаване на конфликта от частите на американските въоръжени сили, незаконно разположени в Сирия".

Русия обясни на САЩ, че присъствието им в Сирия е незаконно и нежелано

Русия обясни на САЩ, че присъствието им в Сирия е незаконно и нежелано

И САЩ нямат никакво право "да критикуват законните действия на руските въоръжени сили"

Москва отдавна настоява, че американското военно присъствие в Сирия е незаконно и твърдо подкрепя сирийския президент Башар Асад, като му помага да спечели предимства в продължителната гражданска война.

Държавната агенция ТАСС съобщи, че Пентагонът е отказал да коментира последния инцидент, който се случва, тъй като отношенията продължават да се влошават между Русия и САЩ. 

По-рано ТАСС съобщи, че в съвместно изявление на координационния щаб на Русия и Сирия се казва, че действията на САЩ в териториите под техен контрол могат да "доведат до по-нататъшна радикализация на хората, живеещи там".

Това се отнася по-специално за сирийския лагер за бежанци Ал-Хол в Северна Сирия.

В допълнение към комбинацията от напрежение между Москва и Вашингтон, на фона на дипломатически изгонвания, претенции за намеса в избори и санкции, възниква спор за поведението на руските и американските сили в Сирия.

Лавров обвини САЩ за създаването на ДАЕШ

Лавров обвини САЩ за създаването на ДАЕШ

САЩ да се върнат към иранската ядрена сделка, Русия не отказва да работи с НАТО, а САЩ и ЕС използват нелоялни методи на конкуренция срещу Русия и Китай

Американските военни работят с коалиционни войски в Сирия, за да помогнат на кюрдските и арабските сили да се борят с "Ислямска държава" в северната и източната част на страната.

В оценка, представена на Конгреса на САЩ този месец относно операцията Inherent Resolve, международната кампания за борба с ДАЕШ, Пентагонът обвини Русия в нарушаване на "процесите на де" в североизточната част на Сирия.

Въпреки че заключава, че Русия "не представлява заплаха за коалиционните сили", в доклада се казва, че Русия "се стреми да тормози и ограничава американските сили с крайната цел да принуди американските сили да се изтеглят от североизточна Сирия".

Въпреки това Русия незабавно отвърна на доклада, като посолството й във Вашингтон публикува съобщение, че присъствието на САЩ в Сирия "на първо място е незаконно" и като такова "няма право да критикува законните действия на руския Въоръжени сили".

САЩ и Йордания заедно ще работят в Сирия

САЩ и Йордания заедно ще работят в Сирия

Цел е преодоляване на хуманитарната криза