Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в сряда, че САЩ са отговорни за създаването на "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Сирия. Говорейки на сесия в дискусионния клуб Валдай за ролята на Русия в Близкия изток, Лавров заяви, че САЩ са помогнали за създаването на протодържавата след войната в Ирак.

Освен това той намекна, че Вашингтон използва ДАЕШ в опит да блокира мирното решение на сирийския конфликт, който продължава от 2011 г.

Лавров призова САЩ и Иран да се върнат към Съвместния всеобхватен план за действие - JCPOA, без да въвеждат нови промени в ядрената сделката.

И Иран, и САЩ обаче очакват другата страна да направи първия ход, тъй като Техеран настоява за отмяна на американските санкции, докато Вашингтон иска Иран да се върне в пълно съответствие със сделката, преди да премахне ограниченията.

Русия неофициално предлага пътна карта, която може да даде възможност на САЩ и Иран да се върнат едновременно към изпълнение на задълженията си по JCPOA, заяви Лавров и добави, че руските дипломати работят с Франция по формулирането на плана.

"Сега има обнадеждаващи сигнали от администрацията на Байдън в посока намирането на някакъв вид компромис, за да се преодолее безизходицата около Съвместния всеобхватен план за действие и успоредно с това да започнат да обмислят допълнителните опасения", каза той.

"Политико": САЩ готвят ново предложение на Иран за ядрената сделка

"Политико": САЩ готвят ново предложение на Иран за ядрената сделка

От седмици се водели тайни преговори

Русия не отказва да работи в Съвета Русия-НАТО и предлага да се възстановят контактите между военните.  "Нашият колега г-н Столтенберг заявява, че Русия отказва да работи в Съвета Русия-НАТО. Ние не отказваме да работим, просто не искаме да седим там и да чуваме за Украйна. НАТО няма нищо общо с Украйна, а те винаги предлагаме да свикаме Съвета Русия-НАТО. НАТО настоява, че първият въпрос трябва да бъде Украйна. Седнахме няколко пъти, изслушахме, всички знаем това. Затова предложихме да възстановим контактите между военните, за да спасим много сложното споразумение за сигурност, което беше сключено в Хелзинки", каза Лавров.

САЩ и ЕС използват нелоялни методи на конкуренция срещу Русия и Китай, въвеждайки ограничения на световните пазари, които противоречат на нормите на Световната търговска организация (СТО).

"Ние сме за това, конкуренцията да бъде честна. В тази ситуация се използват безскрупулни методи срещу Китай, както и срещу Руската федерация. Опитите на САЩ и за съжаление, Европа, която изпозлва техния пример, прибягват с повод и без повод към ограничения, за да се подкопаят позициите на конкурентите, да се въведат изкуствени ограничения на световните пазари, които противоречат на нормите на СТО, са в тази област".

Коментирайки засилването на външнополитическата дейност на Китай в Близкия изток, Лавров отбеляза, че Пекин, "естествено, има право да защитава своите интереси", както Русия защитава своите в този регион.

"Китай е глобална сила, която има интереси във всички региони на света, популяризира своите икономически проекти, концепции за общата съдба на човечеството. Страната има глобални интереси, но те са подкрепени от реални глобални възможности", обясни той.

Русия ще отговори на НАТО в Черно море

Русия ще отговори на НАТО в Черно море

Москва и Пекин се противопоставят на налагана от САЩ концепция за демокрация

Регионът в Близкия изток ще запази своето геополитическо значение дори след прехода към икономика без въглерод. "Значението на региона ще остане дори когато човечеството премине към безвъглеродна икономика. Целите сега се определят. Някои призовават за 2050, някои призовават за 2060, но значението на въглеводородите със сигурност постепенно ще намалее. Въпреки това, предвид стратегическото значение на Средиземно море, Персийския залив, не се съмнявам, че големите играчи ще запазят интереса си към този регион", коментира Лавров.

Регионът започва да придобива "колосално геополитическо значение" с нарастващата роля на въглеводородите в световната икономика. Интересът на външните играчи в региона е продиктуван преди всичко от достъпа до тези ресурси, но в бъдеще географският фактор ще запази стратегическото си значение, каза той.

"Тук е кръстопът на много международни маршрути, Суецкия канал. Сега видяхме какво се случи, когато един контейнеровоз безуспешно маневрира в тази артерия".

Лавров съжалява, че на настоящия етап интересът на външните играчи "се превръща в съперничество, не винаги по дипломатически методи". "Ние просто бихме се застъпили, че този регион трябва да престане да бъде арена на сблъсък на водещи сили, така че тези интереси да бъдат балансирани, за да се съгласуват както между страните от региона, така и между партньорите, които са извън регионалната структура".

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада