Администрацията, която управлява Суецкия канал, обяви, че работниците са освободили успешно колосалния контейнеровоз, който в продължение на близо седмица беше заседнал напреки и беше блокирал канала, една от най-важните артерии в света за търговията, съобщиха световните информационни агенции.

Плавателният съд е отново на вода. Подмогнати от прилива, флотилия влекачи са успели да измъкнат носа на Ever Givens от пясъчното дъно на важния воден път, където той беше здраво заседнал от вторник миналата седмица.

Уточнява се, че влекачите теглят кораба към средата на водния път, където той ще премине през проверки.

Началникът на администрацията, обслужваща Суецкия канал, обяви, че движението в канала е възобновено след успешното преместване на контейнеровоза, като над 400 кораба, блокирани от дни, започват да преминават. 

По-рано беше съобщено, че Ever Given отново e блокирал за кратко Суецкия канал заради силен вятър.

Президентът на Египет обяви край на кризата в Суецкия канал

Президентът на Египет обяви край на кризата в Суецкия канал

Заслугата за отблокирането на морската артерия била изцяло на Египет

"Корабът отново се върна в същото положение заради вятъра, но ситуацията не е толкова сложна, колкото в началото", уточни източник от администрацията на канала.

По-рано днес президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви, че египтяните са успели да сложат край на кризата с контейнеровоза Ever Given.

"А чрез възстановяване на нормалното състояние на нещата, с египетски сили, целият свят може да бъде уверен в пътя на своите стоки и нужди, които се пренасят през тази корабоплавателна артерия", отбеляза Сиси на официалните си страници в социалните мрежи.

Корабът Ever given освободен, неизвестно кога Суецкият канал отваря отново

Корабът Ever given освободен, неизвестно кога Суецкият канал отваря отново

Суецкият канал губи по 12-14 млн. долара приходи всеки ден заради инцидента

Той добави, че Суецкият канал, открит през 1869 г., е бил изкопан от "нашите баби и дядовци със силата на техните тела".

Според Lloyd 425 кораба изчакват да преминат през жизненоважния корабоплавателен коридор.

По-рано днес от египетската служба, оперираща Суецкия канал, увериха, че корабът ще бъде "напълно плаващ" до часове и че редовното корабоплаване може да продължи по-късно през деня.

Президентът на Египет нареди подготовка за разтоварване на заседналия кораб в Суецкия канал

Президентът на Египет нареди подготовка за разтоварване на заседналия кораб в Суецкия канал

Каналът е блокиран вече пети ден и повече от 300 кораба