Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви, че египтяните са успели да сложат край на кризата с контейнеровоза Ever Given, който заседна и блокира Суецкия канал, съобщава "Ройтерс".

"А чрез възстановяване на нормалното състояние на нещата, с египетски сили, целият свят може да бъде уверен в пътя на своите стоки и нужди, които се пренасят през тази корабоплавателна артерия", отбеляза Сиси на официалните си страници в социалните мрежи.

Корабът Ever given освободен, неизвестно кога Суецкият канал отваря отново

Корабът Ever given освободен, неизвестно кога Суецкият канал отваря отново

Суецкият канал губи по 12-14 млн. долара приходи всеки ден заради инцидента

Той добави, че Суецкият канал, открит през 1869 г., е бил изкопан от "нашите баби и дядовци със силата на техните тела".

Според Lloyd 425 кораба изчакват да преминат през жизненоважния корабоплавателен коридор.

По-рано днес от египетската служба, оперираща Суецкия канал, увериха, че корабът ще бъде "напълно плаващ" до часове и че редовното корабоплаване може да продължи по-късно през деня.

Успяха да помръднат кораба, който блокира Суецкия канал

Успяха да помръднат кораба, който блокира Суецкия канал

Изкопани са над 20 хиляди тона земна маса...

Припомняме, че вчера Сиси разпореди да започне подготовка за разтоварване на товарния кораб, но рано тази сутрин контейнеровозът беше освободен.

Суецкият канал губеше по около 12-14 милиона долара приходи всеки ден заради инцидента.

Ever Given е с 220 000 тона водоизместимост и с дължина от 400 метра.

Корабът е навлязъл в канала 45 минути преди да заседне, като се е движел с 12,8 морски възела (около 24 километра в час) малко преди инцидента.

Ever Given е построен през 2018 г. и е сред най-големите товарни кораби в света. Може да пренася 20 000 контейнера. Корабът акостира на пристанища в Китай преди да се насочи към Ротердам, Нидерландия.

Русия тролва Суецкия канал със северна "алтернатива"

Русия тролва Суецкия канал със северна "алтернатива"

Подиграва се със заседналия кораб в Суецкия канал