Внушителният контейнеровоз "Ever Given", който блокира Суецкия канал, успя да помръдне, след като от дъното под него бяха изкопани над 20 хиляди тона земна маса, съобщи "The Jerusalem Post" с позоваване на египетски източници.

Във вторник "Ever Given" заседна в плитчина и направи невъзможно преминаването по канала. Образува се задръстване от над 200 плавателни съда, очакващи да преминат от Червено в Средиземно море

Това доведе до огромни загуби, тъй като всеки час престой в Суецкия канал струва 400 милиона долара.

Обещават отблокиране на Суецкия канал в събота

Обещават отблокиране на Суецкия канал в събота

Стоки за 9,6 млрд. долара на ден са спряни поради блокирането

По-рано собствениците на "Ever Given" се ангажираха, че направят всичко възможно, за да може контейнеровозът да се отмести от плитчината още в съботния ден. На борда на 400-метровия плавателен съд има над 18 хиляди контейнера.

Вчера опитите за отместване на кораба останаха без успех. Имаше опасения, че операцията може да се проточи със седмици, ако се наложи разтоварване на кораба.

Припомняме, САЩ предложиха помощ за отблокиране на Суецкия канал с оглед на силния негативен ефект от инцидента върху световната търговия и цените на петрола.

Байдън: И САЩ ще помогнат за отблокирането на Суецкия канал

Байдън: И САЩ ще помогнат за отблокирането на Суецкия канал

Нови мерки на Белия дом

От откриването си през 1869 г. Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. През 2015 г. египетското правителство завърши голямо разширение на канала, което позволява на най-големите кораби да преминават.