Tоварният кораб Ever given, който блокира Суецкия канал в началото на седмицата, е бил освободен от аварийните екипи в понеделник. Това съобщи в "Туитър" доставчикът на морски услуги Inchcape Shipping.

Кога точно Суецкият канал ще бъде отворен за движение, обаче остава неясно. Очаква се по-късно информация по въпроса.

Кадри, показващи корабът да се движи отново, бяха споделени в социалните мрежи. По-рано той бе разклатен, но чак сега успешно бе освободен. 

Припомняме, че вчера пезидентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси разпореди да започне подготовка за разтоварване на товарния корабСпоред експерти операцията може да се проточи със седмици.

Трети ден Суецкият канал остава затворен заради заседнал кораб

Трети ден Суецкият канал остава затворен заради заседнал кораб

В същото време най-малко 150 кораба са блокирани

Суецкият канал губи по 12-14 милиона долара приходи всеки ден заради инцидента.

Заседналият контейнеровоз Ever Given е с 220 000 тона водоизместимост и с дължина от 400 метра.

Корабът е навлязъл в канала 45 минути преди да заседне, като се е движел с 12,8 морски възела (около 24 километра в час) малко преди инцидента.

Ever Given е построен през 2018 г. и е сред най-големите товарни кораби в света. Може да пренася 20 000 контейнера. Корабът акостира на пристанища в Китай преди да се насочи към Ротердам, Нидерландия.

Открит през 1869 г., Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. През 2015 г. египетското правителство завърши голямо разширение на канала, позволявайки на най-големите кораби да преминават.

Успяха да помръднат кораба, който блокира Суецкия канал

Успяха да помръднат кораба, който блокира Суецкия канал

Изкопани са над 20 хиляди тона земна маса...