Мисията за отблокиране на Суецкия канал навлезе в третия си ден. Огромен товарен кораб заседна в канала. Египетските власти са под натиск бързо да възстановяват една от най-важните търговски артерии в света, информират "Гардиън" и АП.

Действията за преместването на заседналия контейнеровоз Ever Given с 220 000 тона водоизместимост и с дължина от 400 метра са подновени рано тази сутрин след кратко прекъсване през нощта. Има опасения, че операцията може да се проточи със седмици, ако се наложи разтоварване на кораба.

Контейнеровоз заседна и блокира Суецкия канал

Контейнеровоз заседна и блокира Суецкия канал

Това ще доведе и до забавяне на доставките на петрол и газ

В същото време най-малко 150 кораба с петрол, автомобилни части и потребителски стоки са се струпали и от двете страни на търговския канал, през който според данни от 2019 г. минават по 50 кораба на ден, което представлява близо 1/3 от трафика на контейнеровози в света. Експерти предупреждават, че вероятно ще бъдат поискани обезщетения за забавянията.

Тайванският кораб Ever Given под панамски флаг заседна във вторник сутринта. От Управлението на Суецкия канал (SCA) съобщиха, че корабът е изгубил контрол заради силен вятър и пустинна буря.

Оттогава техника изчиства пясъка и тинята около плавателния съд, а влекачи се опитват да преместят кораба.

Съобщава се за много малки измествания на кораба от позицията му през последните 24 часа.

Товарните кораби, заклещени зад Ever Given, ще бъдат върнати на пристанище Суец, за да се освободи каналът.

Опровергава се информацията, че корабът е изгубил мощност вследствие на механичен проблем или неизправен двигател.

25-членният екипаж на кораба е в безопасност и няма информация за пострадали или замърсяване.

Като основна причина за инцидента се посочва силни ветрове.

Корабът е навлязъл в канала 45 минути преди да заседне, като се е движел с 12,8 морски възела (около 24 километра в час) малко преди инцидента.

Блокирането на канала може да засегне доставките на петрол и газ за Европа от Близкия изток. Цената на петрол сорт "Брент" се запазва на ниво над 63 долара за барел.

Ever Given е построен през 2018 г. и е сред най-големите товарни кораби в света. Може да пренася 20 000 контейнера. Корабът акостира на пристанища в Китай преди да се насочи към Ротердам, Нидерландия.

Открит през 1869 г., Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. През 2015 г. египетското правителство завърши голямо разширение на канала, позволявайки на най-големите кораби да преминават.