Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси е разпоредил да започне подготовка за разтоварване на товарния кораб Ever Given, който заседна в Суецкия канал и блокира трафика в двете посоки. Това съобщи ръководителят на египетската служба за управление на Суецкия канал генерал-лейтенант Осама Рабия, цитиран от вестник "Вашингтон пост" и други медии.

Рабия подчерта пред египетската телевизия, че се подготвят за "третия сценарий", а именно разтоварване на кораба, за да може да бъде изместен и в крайна сметка да бъде отворен един от най-важните морски коридори в света.

Успяха да помръднат кораба, който блокира Суецкия канал

Успяха да помръднат кораба, който блокира Суецкия канал

Изкопани са над 20 хиляди тона земна маса...

Каналът е блокиран вече пети ден и повече от 300 кораба не могат да преминат.

Преди това имаше безуспешни опити за преместване на кораба, но без да се прибягва до разтоварване.

От думите на Рабия стана ясно, че Суецкият канал губи по 12-14 милиона долара приходи всеки ден заради инцидента. Той не каза кога се очаква да завърши успешно операцията. Според експерти операцията може да се проточи със седмици, ако се наложи разтоварване.

Байдън: И САЩ ще помогнат за отблокирането на Суецкия канал

Байдън: И САЩ ще помогнат за отблокирането на Суецкия канал

Нови мерки на Белия дом

В събота Рабия съобщи, че силните ветрове и метеорологичните фактори не са основните причини за засядането на кораба, има технически и човешки грешки.

Вчера сирийските власти съобщиха, че са започнали да ограничават продажбата на гориво, тъй като световните доставки са засегнати от блокирания канал.

Товарният кораб MV Ever Given заседна диагонално и блокира канала и в двете посоки от вторник.

Неуспешен опит за изместване на заседналия кораб в Суецкия канал

Неуспешен опит за изместване на заседналия кораб в Суецкия канал

Има се предвид товарният кораб MV Ever Given, който заседна диагонално

Заседналият контейнеровоз Ever Given е с 220 000 тона водоизместимост и с дължина от 400 метра. 

Корабът е навлязъл в канала 45 минути преди да заседне, като се е движел с 12,8 морски възела (около 24 километра в час) малко преди инцидента.

Ever Given е построен през 2018 г. и е сред най-големите товарни кораби в света. Може да пренася 20 000 контейнера. Корабът акостира на пристанища в Китай преди да се насочи към Ротердам, Нидерландия.

Обещават отблокиране на Суецкия канал в събота

Обещават отблокиране на Суецкия канал в събота

Стоки за 9,6 млрд. долара на ден са спряни поради блокирането

Открит през 1869 г., Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. През 2015 г. египетското правителство завърши голямо разширение на канала, позволявайки на най-големите кораби да преминават.