Русия ще реагира адекватно на дейностите на НАТО в Черно море, действайки в интерес на гарантиране на собствената си сигурност. Това заяви в петък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

"Накратко, отговорът от гледна точка на гарантиране на собствената ни сигурност е традиционен: ние ще реагираме адекватно", каза Захарова, коментирайки по искане на журналисти възможния отговор на Русия на засилването на военното присъствие на алианса в Черно море и мерки за предотвратяване на провокации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че алиансът ще продължи да изгражда военното си присъствие в Черноморския регион "на сушата, в морето и във въздуха".

Русия и САЩ имат възможност за конструктивен диалог по редица въпроси, свързани с уреждането в Близкия изток, по-специално относно решаването на палестино-израелския конфликт.

"Нашите позиции се препокриват поне, че палестинският въпрос трябва да бъде решен въз основа на принципа на две държави - Палестина и Израел, одобрен с резолюции на Съвета за сигурност на ООН ... Има ли възможности за конструктивна руско-американска координация в тази област - Да", каза тя.

Според Захарова именно Вашингтон трябва да коментира политиката на САЩ в тази посока. "В момента приликите в комбинацията от подходи от страна на САЩ се подкрепят само от намерения под формата на изявления, така че трябва да изчакаме конкретни действия".

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

САЩ фокусира мащабни военни учения в Черно море и Балканите

Особено важни са България, която получава модерни ПВО и ПРО от САЩ и Румъния

Твърдението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че Русия е "опасен съсед" за Европейския съюз, е глупаво, обясни Захарова.

"Това е голяма глупост. Да се декларира, че Русия е опасен съсед , е глупост". Москва призовава ЕС да промени обвинителния си тон срещу Русия, такъв тон е неприемлив.

"Това са неприемливи сравнения и изрази, неприемлива тоналност. Неведнъж сме коментирали това на нивото на ръководството на страната ни. Предлагаме Европейският съюз да промени обвинителния си тон, да бъде реалист, да види собствените си проблеми, а не да се опитва да минимизира собствените си проблеми чрез някаква митологизация на агресивната роля на Русия", каза тя.

Борел обвини Русия, че е взела курс на конфронтация с ЕС

Борел обвини Русия, че е взела курс на конфронтация с ЕС

Русия все повече и повече се отдалечавала от Брюксел

Уреждането на проблема с Косово е хронично заседнало, въпросът за отговорността за щетите, които НАТО нанесе на системата за международни отношения и хората от бивша Югославия, все още е отворен, обясни Захарова.

"Въоръжената операция на НАТО срещу суверенна Югославия преди повече от 20 години се превърна в трагедия, дългосрочните и многостранни последици от която все още се усещат. Един от основните уроци - това се потвърждава от хроничното приплъзване при решаването на косовския проблем - е беззаконието и произволът. Въпросът за отговорността на северноатлантическите съюзници за вредите, които те нанесоха на международните отношения и на определена държава, остава отворен", коментира тя във връзка с годишнина от началото на бомбардировките на Югославия от силите на НАТО на 24 март 1999 г.

По думите й тази операция на НАТО е първият акт на агресия срещу независима държава в Европа след Втората световна война.

"Тогава беше стартиран процесът на замяна на легитимните механизми, регулиращи международните отношения, с някакви правила, а реално бе въпрос на циничен произвол, който бе прикрит с пропаганден фалш за някакъв вид хуманитарна катастрофа в Сръбска автономна територия Косово", обясни официалният представител на руското външно министерство.

The Hill: Москва се страхува от политиката на Джо Байдън на Балканите

The Hill: Москва се страхува от политиката на Джо Байдън на Балканите

Нови приоритети на Белия дом в стратегически регион

Русия се надява, че отрицателното отношение на някои служители от ЕС към руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V няма да окаже отрицателно въздействие върху процедурата за регистрация в Европа, добави Мария Захарова.

"Обърнахме внимание на публичните разсъждения на редица представители на Европейската комисия, включително на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, че няма нужда от централизирано снабдяване с руската ваксина от Европейския съюз".

"Това е политизиран подход. Бих искала да се надявам, че такова отношение към Sputnik V от страна на Европейската комисия, но всъщност отношение към собствените им граждани и към решението на световния проблем няма да повлияе темповете на разглеждане на заявлението, подадено от Руската федерация за регистрация на ваксина от Европейската агенция по лекарствата."

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Вместо да е средство за солидарност и здравна помощ

Захарова определи изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Русия отказва да участва в диалог, като лъжа. "Всички тези изявления на Столтенберг, че Русия отказва да води диалог, не са верни, това е лъжа, Предложен е съществен разговор, беше предложено да не се влиза в политизирана ПР история, с която нашите западни партньори са толкова известни. Предложено е да се говори конкретно, с участието на експерти, включително военни експерти по много въпроси."

Според нея всички тези предложения са "на масата на Столтенберг". "Той може да премести вестниците, да ги намери и като цяло да спре да разпространява дезинформация, че Русия твърди, че отказва да води диалог. Русия отказва да участва в предварително планирана ПР кампания, това определено не е за нас. Конкретен разговор - ще подчертая още веднъж - включително с участието на военни експерти - кой се отказва, когато ние самите ви го предложихме".

Москва ще вземе предвид продължаващото противопоставяне на НАТО в своята външна политика и военно планиране, каза Захарова. "Ще вземем предвид запазването на конфронтационното настроение на Северноатлантическия алианс в нашата външна политика и военно планиране, за което неведнъж сме говорили".

Дипломатът отбеляза, че ходът на дискусията и резултатите от срещата на външните министри на страните от НАТО "не донесоха никакви изненади, за пореден път невъзможността да се осмисли по-нататъшното съществуване на алианса и да се формулира положителен дневен ред бе показано."

"Участниците в срещата се обединиха около необходимостта да продължат да разглеждат Русия като основно предизвикателство за сигурността на колективния Запад. Нито пандемия, нито инфодемия, нито международен тероризъм, нито проблеми с миграцията, нито явления на икономическа и финансова криза в пространството на собствените им държави, нищо не бе представено от алианса като основни заплахи не само за настоящия момент, но по принцип за съществуването на алианса", подчерта Захарова.

Според нея "Брюксел продължава да оправдава увеличаване на финансирането за своите дейности" с митичната агресия на Москва "и най-голямото нарастване на военния си потенциал след Студената война, включително, както казват в алианса, на източния фланг".

"Направен е и опит да ни бъде прехвърлена отговорността за премахването на Договора ИНФ (Договор за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег). Това е независимо от факта, че противно на собствените им гръмки изявления за необходимостта от намаляване на напрежението на европейския континент, НАТО продължава последователно да игнорира нашите предложения за възобновяване на съществен професионален разговор за стабилността и сигурността в евроатлантическия регион".

Столтенберг: Русия засили агресивното си поведение, НАТО укрепва отбраната си

Столтенберг: Русия засили агресивното си поведение, НАТО укрепва отбраната си

Подходът на НАТО двупосочен - силна отбрана и отвореност за диалог...

Новите санкции на ЕС срещу Русия са изпълнени с деградация на двустранните отношения, Москва е категорично против политизирането на въпросите за правата на човека от Брюксел, обясни Захарова.

"Европейският съюз продължава незаконната политика на едностранни санкции, противоречи на международното право и такава линия води до разрушителни тенденции, до хаос в международните отношения. Това е изпълнено със засилена конфронтация и деградация на междудържавните отношения ... И ние сме категорично против политизирането на въпросите на правата на човека".

Тя подчерта, че подобни подходи на Европейския съюз са архаични. "Европейският съюз трябва да се откаже от претенциите си за лидерство и изключителност в защитата на правата на човека и да не си затваря очите за проблемите в тази област на територията на страните-членки ... Невъзможно е безкрайно да се опитваш да научиш другите на това, което не можеш да направиш", коментира официалният представител на руското външно министерство.

Захарова посочи, че ЕС преживява криза в сферата на правата на човека, пример за това е "бруталното потискане на несъгласието" в действия срещу противоепидемични мерки, както и под формата на блокиране и ограничаване на работата на медиите. Тя отбеляза "неприемливото отношение" във връзка с масовата миграция от Африка и Близкия изток и проявата на неонацизъм.

"Това е плетеница от проблеми, които Европейският съюз по никакъв начин не може да реши, докато се опитва да се преструва, че не вижда тези проблеми у дома си, не забелязва и в същото време безкрайно се опитва да научи други държави на нещо ... Това е странно, задънена улица, абсолютно безнадеждна и много опасна политика".

Според нея Москва подкрепя разработването на общи подходи в тази област без двойни стандарти и за всички страни, като същевременно зачита техните културни и цивилизационни характеристики, традиции и разнообразие от пътища за развитие.

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

Всички те са замесени в нарушения на правата на човека

Публикуваната от Великобритания стратегия за модернизация на въоръжените сили е поредното потвърждение на хода на Лондон за конфронтация с Москва, заяви още Захарова.

"Считаме публикуването на "бялата книга" и съответните изявления на британското правителство като поредното потвърждение на курса на официален Лондон за политическа конфронтация и конфронтация. Това е истинска агресия".

Според нея, отбранителната стратегия на Обединеното кралство, която претендира да има глобален мащаб, е агресивна.

Русия се надява на проява на здрав разум и "инстинкт за самосъхранение" в Лондон в отношенията с Москва.

"Неоснователното възлагане на британските власти на ролята на врага спрямо Русия на доктринално ниво не може да не предизвика дълбока загриженост у нас. Надяваме се, че здравият разум и инстинктът за самосъхранение все още ще надделеят в главите на лондонските ястреби", добави Захарова.

Столтенберг: Докато в света има ядрени оръжия, НАТО остава ядрен съюз

Столтенберг: Докато в света има ядрени оръжия, НАТО остава ядрен съюз

Новите ядрени оръжия на Британия са заради модернизацията на Русия и Китай

Русия и Китай се противопоставят на налагането от САЩ на тяхната концепция за демокрация, мирогледът на руския лидер Владимир Путин и неговия китайски колега Си Дзинпин по този въпрос е идентичен, съобщи в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Той отбеляза, че Вашингтон смята своята демокрация за единствено правилната и САЩ "никога не изоставя опитите си да наложи това, което те наричат ​​демокрация, на други страни по света".

"На това се противопоставят Москва и Пекин. И в това отношение наистина мирогледът на Путин и Си Дзинпин е абсолютно идентичен. И Москва, и Пекин са против такава демократизация", каза Песков.

Русия се придържа към принципа на недопустимост на налагането на политическа система на която и да е от държавите по света.

"Всяка държава е такава страната, какваото хората в тази държава я определят. И е неприемливо да се налага система на организация, политическа система или друга система на която и да е държава. Това е руският мироглед на международните отношения", обясни той.

Песков осъжда опитите за насилствена демократизация на целия свят, предприети от Запада. "Има цели групи държави, които смятат, че това не е нещо неприемливо, които, напротив, го смятат за задължителен процес".

Освен това, според него тези държави "не искат да видят, че във всички държави, това, което те наричат ​​демокрация, това са напълно различни системи".

"Това са различни системи в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Холандия", подчерта Песков.

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада