Американските военни са свалили дрон близо до база в южната част на Сирия по-рано тази седмица. Това са съобщили официални лица пред "Ройтерс".

Гарнизонът, известен като Танф, се намира в стратегически район близо до сирийския граничен пункт Танф с Ирак и Йордания и в него са разположени малък брой американски войници.

Танф е единствената позиция със значително американско военно присъствие в Сирия извън контролирания от кюрдите север.

Кюрдите обявиха, че САЩ са се съгласили да останат в Сирия

Кюрдите обявиха, че САЩ са се съгласили да останат в Сирия

САЩ са дали ясен ангажимент на кюрдите

Капитанът от военноморските сили на САЩ Бил Ърбан, говорител на Централното командване на САЩ, уточни, че два дрона са влезли в зоната за "деконфликт" на гарнизона Танф във вторник и един от тях е бил свален, докато се е приближавал към базата.

Няма пострадали и щети по съоръженията, добави той.

Засега не е ясно кой е отговорен за дрона, но подкрепяните от Иран сили често са атакували американски войници с дронове и ракети в Източна Сирия и Ирак.

През октомври срещу базата бяха изстреляни редица дронове, въпреки че нямаше американски жертви.

Сред американските власти е налице безпокойство, че подкрепяна от Иран милиция може да увеличи атаките срещу войници в Ирак и Сирия през следващите седмици, отчасти за отбелязване на годишнината от убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани и командира на иракска милиция Абу Махди ал Мухандис.

Двамата бяха убити при удар на американски дрон в Ирак на 2 януари 2020 г.