Американските военни обявиха, че са загубили безпилотен самолет над либийската столица Триполи, където вражески въоръжени групировки се сражават в продължение на месеци за контрола над града, съобщава "Асошиейтед прес".

Командването на САЩ в Африка (АФРИКОМ) уточни, че дронът е бил изгубен в четвъртък, докато е оценявал положението със сигурността и е правил мониторинг на активността на екстремистите.

АФРИКОМ не са дали причина за загубата на дрона, но отбелязаха, че провеждали разследване. Според командването операциите с дрони в Либия били "изцяло координирани с подходящите правителствени служители".

От 2015 г. Либия е разделена между две правителства, като едното е със седалище в Триполи, а другото в източната част на страната. Силите, лоялни на източното правителство, ръководени от ген. Халифа Хафтар, се опитват да придобият контрол над столицата от април насам.

Италиански дрон беше свален в сряда югоизточно от Триполи от сили, лоялни към източното правителство.

През септември американските военни съобщиха, че са извършили няколко въздушни удара срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Либия, като били убити повече от 40 екстремисти. Това бяха първите американски удари в северноафриканската страна от повече от година.

Богатата на петрол Либия изпадна в хаос през 2011 г., когато международна военна коалиция, водена от САЩ и Франция, помогна на бунтовниците да свалят от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. Ислямски екстремисти използваха хаоса, за да увеличат влиянието си в страната.