Военните на Турция обявиха, че турски и американски представители, които са се срещнали в Германия, са постигнали споразумение за план за стратегическия сирийски град Манбидж, който беше източник на напрежение между съюзниците от НАТО, съобщават "Асошиейтед прес".

Уточнява се, че турски и американски военни са се срещнали в щабквартирата на американското командване за Европа в Щутгарт на 12 и 13 юни и са постигнали споразумение за "приложен план за Манбидж". Допълва се, че планът ще бъде обсъден от високопоставени представители от двете страни, но не се предоставят подробности.

Кюрдите обявиха, че се изтеглят от Манбидж

Кюрдите обявиха, че се изтеглят от Манбидж

Решението е оповестено ден след проведените между САЩ и Турция разговори

Турция и САЩ са предложили различни описания на пътната си карта за Манбидж, но подкрепяните от САЩ сирийски кюрди се очаква да се изтеглят на изток от река Ефрат, за да изпълнят отдавнашното настояване на Турция.

Турция многократно е призовавала САЩ да спрат да подкрепят "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди, които разглежда като терористи и разширение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от повече от три десетилетия.

Турция и САЩ се разбраха сирийските кюрди да напуснат град Манбидж

Турция и САЩ се разбраха сирийските кюрди да напуснат град Манбидж

"Отряди за защита на народа" трябва да напуснат

Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди бяха важна част в борбата с терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и изтласкването им от Северна Сирия, включително от Манбидж.

Споразумението дойде, докато международната правозащитна организация Human Rights Watch заяви, че подкрепяни от Турция сирийски опозиционни бойци са конфискували, ограбили и разрушили имущество на кюрдски цивилни в северозападния сирийски район Африн, който доскоро беше контролиран от сирийските кюрди.

Турция предприе въздушна и сухопътна офанзива в Африн на 20 януари, като след два месеца овладя по-голямата част от него.