Турция ще "измете" партия "Демократичен съюз" (ПДС) от град Манбидж, ключов сирийски град близо до турската граница, който беше освободен от екстремистите от "Ислямска държава". Това обеща турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет".

"Ние сме решени да изчистим Манбидж от партия "Демократичен съюз", заяви Ердоган в двореца си в Анкара.

"Ще направим каквото е необходимо, ако те не се върнат обратно от другата страна на река Ефрат", закани се той.

Турция смята, че партия "Демократичен съюз" и въоръженото й крило "Силите за защита на народа" са терористична организация, свързана с Кюрдката работническа партия. Анкара твърди, че кюрдската партия в Сирия не трябва да минават от западната страна на река Ефрат и отхвърля всяка възможност за сътрудничество със свързани с ПКК групи в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия или Ирак.

"Има усилия за формиране на терористичен коридор по протежение на границата, но ние няма да позволим това", обеща Ердоган.

"Нека водим съвместна борба срещу терористичните организации. Но Алепо принадлежи на хората в Апело, трябва да обясним това...да се правят сметки през Алепо няма да е правилно", обясни турският президент.

Ердоган коментира темата, след като сили, съюзници на сирийския президент Башар ал-Асад предупредиха Турция за всеки напредък към техни позиции на север и изток от Алепо, заявявайки, че всяко такова движение ще бъде посрещнато с решителност и сила.