Военните, които превзеха с преврат властта в Гвинея Бисау, отвориха границите на страната и летището в столицата Бисау, които бяха затворени на 15 април, предадоха информационните агенции.

„За да се осигури свободното движение на хора и стоки командващият въоръжените сили нареди да бъдат отворени морските сухопътните и въздушните граници на страната, както и летището, и пристанището." - се казва в съобщение на въоръжените сили, цитирано от агенция „Франс прес".

Припомняме, превратът беше извършен на 12 април, дни преди втория тур на президентските избори, който беше насрочен за 29 април. Военните превзеха централната част  на столицата и атакуваха резиденцията на бившия премиер и кандидат за президент Гомеш Жуниор. Вплоследстиве Жуниор и изпълняващият функциите на държавен глава Раймундо Перейра  бяха арестувани.

Икономическата общност на западноафриканските държави, която влезе в ролята на посредник в конфликта, поиска арестуваните да бъдат освободени, да се възстанови работата на законно избраното правителство на страната и да бъдат завършени изборите за държавен глава.

Военните заявиха, че не се стремят към властта и че превратът е предизвикан от тайното споразумение,  сключено от властите с Ангола. Според извършителите на преврата, изпратената в страната военно-техническа мисия от Ангола цели да отстрани физически шефа на генералния щаб на армията на Гвинея Бисау Антониу Инджаи.

В сряда военните и основните опозиционни партии подписаха споразумение, според което в страната ще има двегодишен преходен период, през който ще бъдат проведени президентски и парламентарни избори. С документа се потвърждава разпускането на държавните институции, извършено на 12 април,  и се създава Национален преходен съвет, който трябва да назначи президент и преходно правителство.