Военната хунта на Мали заяви, че са й необходими 24 месеца от март 2022 г., за да възстанови гражданското управление след преврат от август 2020 г., каза в понеделник нейният говорител, в рамките на преговори за премахване на санкциите, наложени от съседните страни, които осакатяват икономиката, предава Ройтерс.

Военните лидери на западноафриканската страна са подложени на натиск да възстановят демокрацията, след като свалиха правителството и не изпълниха обещанието си да проведат избори през февруари, което доведе до санкции от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

"Продължителността на прехода е определена на 24 месеца", каза говорителят на преходното правителство Абдулай Майга по националната телевизия, като началната дата е 26 март 2022 г.

Майга каза, че указът е последвал "напреднал етап на преговорите с ECOWAS" и Мали се надява санкциите да бъдат отменени.

"Приемането на този указ е доказателство за желанието на (малийските) власти за диалог с ECOWAS", добави той.

Лидерите на военните в Мали и ръководителите на съседните държави имаха разногласия относно предложения петгодишен график за провеждане на избори, който след това беше преработена на двегодишен - забавяне, което преди това беше отхвърлено като твърде дълго от ECOWAS. Прочетете още

Блокът ECOWAS не коментира съобщението на малийските власти.

Продължителността на прехода също предизвика разрив със западните партньори на Мали, включително Съединените щати и Франция.

Държавните глави на Западна Африка се срещнаха в столицата на Гана Акра през уикенда, за да обсъдят ситуацията и се съгласиха да не отменят санкциите, които включват затваряне на граници и ограничения върху финансовите транзакции, освен ако временните лидери не предложат по-кратък преход.

Очаква се лидерите да се съберат на нова среща на върха преди 3 юли.

Военните правителства в съседните Буркина Фасо и Гвинея също са изправени пред подобни заплахи от страна на ECOWAS за забавяне на демократичния преход в тези две страни.

ЕС обяви в средата на май, че ще прекрати мисията си за военно обучение в Мали, но за момента няма да я приключва. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел разкритикува хунтата за това, че не се е дистанцирала от руската частна военна компания "Вагнер", която оказва помощ на военните на Мали и е обвинявана за нарушения на правата на човека.

Борел посочи, че ЕС все още не е получил гаранции от хунтата в Мали за ненамеса на руски наемници.

Преходното правителство на Мали, което пое властта чрез военен преврат през 2020 г., се бори с ислямистки бойци и привлече помощта на частни военни изпълнители, принадлежащи към руската групировка "Вагнер".

Борел заяви, че "Вагнер", която вече е под санкциите на ЕС, обвинена в нарушаване на правата на човека, вероятно е отговорна за убийството на цивилни по време на военна операция в централен град на Мали в края на март.

Макрон изтегля френските войници от Мали

Макрон изтегля френските войници от Мали

До това решение се е стигнало след разрива в дипломатическите отношения с Мали