Анализаторите на американското разузнаване смятат, че скорошният военен парад в Северна Корея вероятно надценява заплахата, която нейните междуконтинентални балистични ракети представляват за Съединените щати. Според тях, става въпрос по-скоро за демонстрация, отколкото за реална заплаха - поради препятствия при тестването и ограничения на ресурсите.

Това се казва в един от изтеклите секретни документи, за които стана ясно през март. 

"Ройтерс" прегледа повече от 50 от документите с гриф "Секретно" и "Строго секретно", за които се предполага, че разкриват подробности за военния капацитет на някои съюзници и противници на САЩ.

"Ройтерс" обаче уточнява, че не е проверила независимо автентичността на документите.

САЩ готови за диалог с КНДР и след последния военен парад

САЩ готови за диалог с КНДР и след последния военен парад

Прайс лаконично нарече подобни демонстрации "пропагандни учения"

Припомняме, че Пентагонът не гарантира автентичността на всеки от документите, но призна, че изглежда е имало неразрешено разкриване на секретен материал. Също така стана ясно, че някои документи са били редактирани.

Пентагонът и мисията на Северна Корея в ООН не отговориха незабавно на искания за коментар относно частта от документите за Северна Корея.

В същото време стана ясно, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призовава за по-практично възпиране на нападателна война. 

Ким е направил изявлението предишния ден, докато е председателствал разширено заседание на Централната военна комисия на управляващата Работническа партия.

На срещата Ким е подчертал необходимостта от засилване на възпирането на войната на страната с нарастваща скорост по "по-практичен и офанзивен" начин като "мярка за по-строг контрол и управление на все по-влошаващата се сигурност на Корейския полуостров".

"Възпирането на войната", споменато от Ким, изглежда намеква за ядрена сила.

Северна Корея подготвя военен парад за важна годишнина

Северна Корея подготвя военен парад за важна годишнина

90-та годишнина от основаването на Севернокорейската народна революционна армия