Ръководителят на Германската военна служба за контраразузнаване (Militärischer Abschirmdienst, MAD) Кристоф Грам подаде оставка, съобщи "Дойче веле". Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че се разделя с Грам по взаимно съгласие. Грам ще бъде освободен като шеф на MAD през октомври. Това се налага, защото "новият етап в борбата срещу екстремистките тенденции в Бундесвера и в модернизацията на MAD изисква допълнителни усилия и динамика ", заяви федералното министерство на отбраната.

Междувременно няколко германски медии съобщиха, че оставката на Грам е причинена от неуспехите на MAD при идентифицирането на десни екстремисти сред военния персонал на Бундесвера. Според списанието "Шпигел", Анегрет Крамп-Каренбауер пристигнала в централата на MAD в Кьолн в четвъртък, където имала продължителен разговор с Кристоф Грам. Въпросът за наследника на Грам ще бъде решен скоро.

62-годишният Кристоф Грам ръководи MAD от януари 2015 г. В изявлението на германското министерство на отбраната се подчертава, че MAD играе много важна роля в борбата срещу десния екстремизъм в Бундесвера. Задачите на германското военно контраразузнаване включват своевременно откриване на екстремистките тенденции в германската армия, както и идентифициране и разкриване на конкретни лица и структури, създадени от тях.

Напоследък има съобщения за увеличаване на инцидентите с предполагаем десен екстремизъм във въоръжените сили на ФРГ. Според "Шпигел" MAD значително е разширила разследванията си: военното контраразузнаване в момента разследва над 700 случая на предполагаем десен екстремизъм в Бундесвера.