Разтърсващото твърдение, че Западът е на път да влезе във война с Русия, е било изказано от бившия заместник-командващ на силите на НАТО, бившият британски генерал сър Аликзандър Ричард Ширеф.

В книга, публикувана днес под заглавието „Войната с Русия през 2017 г.”, Ширеф твърди, че събитията в Крим са разрушили договорките след края на Студената война и са подготвили сцената за конфликт, като събитията биха могли да започнат да се разгръщат през следващата година, пише „Гардиън”.  

В смразяващ сценарий, той прогнозира, че Русия, за да избегне това, което тя смята за обкръжаване от страна на НАТО, ще завземе територия в Източна Украйна, ще отвори сухопътен коридор до Крим и ще нахлуе в балтийските страни.

Ширеф, който беше заместник върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа от 2011 до 2014 г., рискува репутацията си, правейки такава дръзка прогноза. Ала той твърди, че разказът му се базира изцяло на опита му в НАТО за проиграването на бъдещи въоръжени конфликти.

Той подчертава, че събитията, които прогнозира, ще започнат да се разгръщат през следващата година, освен ако не се вземат мерки, за да бъдат избегнати.

Той настоява, че съхраняването на ядреното сдържане е от ключово значение. „Не си правете каквито и да е илюзии – използването на ядрени оръжия от руска страна е постоянно втъкано във военната стратегия на Москва”, пише той.

Той описва Русия като настоящия най-опасен противник на Запада и изтъква, че курсът на президента Владимир Путин може да бъде спрян, само ако Западът се „сепне” за действителната възможност за война и предприеме спешни действия.