Заради пандемията от коронавируса Съветът на ЕС по икономика и финанси ЕКОФИН днес взе решение да отмени временно основна клауза от Пакта за стабилност - основополагащ документ на еврозоната. Става дума за изискването бюджетният дефицит на страните да не бъде над 3% от брутния вътрешен продукт към края на финансовата година, предаде Дойче веле. Освен това, според изискванията на пакта, държавният дълг не можеше да превишава 60 процента от брутния вътрешен продукт.

"Министрите на финансите на страните-членки от ЕС се съгласиха с оценката на ЕК, изложена в документите й от 20 март 2020 г., че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или в ЕС като цяло, са изпълнени." - се казва в изявление, публикувано след заседанието на ЕКОФИН, което се проведе под формата на видеоконференция.

Използването на тази възможност за временно излизане от фискалната рамка ще осигури необходимата гъвкавост за предприемане на необходимите мерки в подкрепа на "здравните ни системи, гражданската защита на населението, както и на нашата икономика".

ЕЦБ запази лихвите, но обяви пакет от стимули за борба с ефектите от коронавируса

ЕЦБ запази лихвите, но обяви пакет от стимули за борба с ефектите от коронавируса

Дългосрочни заеми на банките и до 120 млрд. евро повече в облигации тази година

В документа се посочва още, че министрите продължават да подкрепят Пакта за стабилност и растеж, но временните изключения ще позволят на ЕК и на Съвета на ЕС да предприемат необходимите координирани усилия без ограниченията на заложената бюджетна рамка, действащи при обичайни обстоятелства. Тази стъпка се предприема, за да може общността да се справи с икономическите последици от пандемията, подчертават министрите.

"Днешното ни споразумение отразява неотклонния ни стремеж ефективно да решаваме възникващите проблеми, да възстановяваме доверието и да стимулираме бързото възстановяване" на еврозоната, обобщават министрите от ЕКОФИН.

Захариева иска коридор в ЕС за българите, които искат да се върнат у нас

Захариева иска коридор в ЕС за българите, които искат да се върнат у нас

Жозеп Борел близо 200 000 европейски граждани, намиращи се в трети държави