Захариева иска коридор в ЕС за българите, които искат да се върнат у нас. Вицепремиерът и министър на външните работи отправи призива си по време на редовното заседание на Съвет "Външни работи", което се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщи Министерството на външните работи.

Тя заяви, че не може граждани на нашата държава, които искат да се завърнат при семействата си, да бъдат блокирани с дни по вътрешните граници на Съюза като добави, че освен за тях, трябва да бъдат осигурени коридори и за бързо преминаване на товарите, особено когато става дума за хранителни стоки, лекарства и медицински изделия.

Българи са блокирани на границата с Австрия, шофьори са под карантина

Българи са блокирани на границата с Австрия, шофьори са под карантина

Обстановката се нормализирала според Йордан Арабаджиев

Припомняме, тази сутрин на редовния си брифинг шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски съобщи, че само за последното денонощие в страната са се прибрали със самолет 8 000 българи, а сухоземните граници са преминали 15 000 български граждани.

Захариева призова още делегациите на Европейския съюз по света да се включат активно в координацията по прибирането на европейските туристи, особено в държавите, където има малко дипломатически мисии на европейски държави. По данни на върховния представител Жозеп Борел близо 200 000 европейски граждани, намиращи се в трети държави, се нуждаят от съдействие да се завърнат.

Българите се връщат в родината си, доволен Борисов

Българите се връщат в родината си, доволен Борисов

Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим

Захариева изтъкна още нуждата да се окаже подкрепа на страните от Западните Балкани в борбата с коронавируса. Тя засегна и въпроса с необходимостта от координирано противопоставяне на дезинформацията и фалшивите новини, свързани с разпространението на коронавируса.

Министрите обсъдиха редица аспекти на кризата с пандемията от COVID-19, сред които съвместни действия за преодоляване на недостига на медицинско оборудване и екипировка, включително чрез осигуряване на доставки от трети страни.