Лявоцентристкият заместник-кмет на Залцбург Бернхард Ауингер победи своя съперник комунист Кай-Михаел Данкъл на балотаж за кмет в неделя и обеща да работи с него, след като Данкъл се съсредоточи върху високите жилищни разходи в един от най-тежко засегнатите областни градове в Австрия.

35-годишният Данкъл изведе своята партия до второ място на изборите за градски съвет този месец, близо до социалдемократите на Ауингер. Само 821 гласа разделиха двамата мъже в отделния първи тур на гласуването за кмет на четвъртия по големина град в страната, най-известен на туристите като дома на Моцарт и "Звукът на музиката".

"Освен деня, в който се запознах със съпругата си и раждането на двете ми прекрасни дъщери, днес определено е най-щастливият ден в живота ми", каза 50-годишният Ауингер в изявление пред медиите заедно с Данкъл, след като излезе ясният победител с голяма преднина от втори тур.

След преброяването на всички бюлетини освен по пощата, той получи 63,1% от гласовете срещу 36,9% на Данкъл.

"Вярвам, че Кай ще бъде силно допълнение към нашето градско управление. Убеден съм, че ще работим отлично заедно", каза Ауингер. Докато вторият град в Австрия, Грац, вече има кмет комунист, победата в Залцбург би била рядък триумф за партия, която дори не е представена в националния парламент.

Ауингер каза пред Ройтерс миналата седмица, че обещанието на Данкъл да строи 1000 субсидирани жилища под наем годишно, за да облекчи жилищната криза в града, е нереалистично, като вместо това новият кмет обещава 1500 за пет години.

Но той каза, че ще назначи именно Данкъл да отговаря за жилищата в града.

"Това, че четирима от 10 избиратели ни гласуваха доверието си на днешните избори, показва, че много хора искат различна социална политика", каза Данкъл.

Говорейки по-късно пред телевизия Puls 24, Данкъл добави: "Ключовият проблем в Залцбург е, че разходите за жилища продължават да растат. Градската управа може да направи нещо по въпроса, например като инвестира повече в субсидирани жилища под наем", каза той.

"Усвояването на жилищна площ чрез Airbnb, спекулациите и празните апартаменти може да бъдат поставени по-добре под контрол."

Комунизмът се завръща ... в Австрия

Комунизмът се завръща ... в Австрия

След Грац и Залцбург се готви да си избере кмет комунист