Броят на гражданите на Европейския съюз, кандидатстващи за британски паспорт, през 2016 г. се е увеличил с 35% в сравнение с предходната година. Това пише "Файнаншъл таймс", цитиран от "Политико".

Според данните от паспортната служба, предоставени на вестника съгласно искане за свободен достъп до информация, около 13 070 души са подали молба за британско гражданство.

Най-големият брой кандидати са французи - миналата година 2369 са кандидатствали за британски паспорт. Ръстът е с 28% в сравнение с 2015 година. Втората най-голяма група желаещи са германците. Подадени са 2140 молби, а ръстът е 60%.

Според информацията молбите най-вероятно са подадени хора, които отговарят на условията за получаване на британски паспорт, но никога не са го сторили. Около две трети от молбите са за сеца.

Броят на британците, искащи паспорти за ЕС, също се е увеличил значително от референдума за Брекзит през 2016 година. Исканията за ирландски паспорти също са се увеличили значително. Ирландската паспортна служба наема допълнителен персона, за да може да се справи с исканията заради Брекзит.