Популярността на руския президент Владимир Путин сред руснаците расте неимоверно. Това показват данни на независимия руски социологически център "Левада", цитирани от "Скай Нюз" и БГНЕС.

Рейтингът на държавния глава в страната му нараства след инвазията в Украйна, въпреки че е спаднал драстично в световен мащаб.

Според последното проучване одобрението на Путин в момента е 83%, спрямо 71% през февруари. Освен това 44% от руснаците вече вярват на лидера си, което е увеличение с 10% спрямо месец по-рано.

Пентагонът: Оценката, че Путин е дезинформиран, е смущаваща

Пентагонът: Оценката, че Путин е дезинформиран, е смущаваща

Мрачни прогнози за мир

Преди нахлуването в Украйна рейтингът на Путин спадна до най-ниското си ниво от пет години насам.

Социологическото изследване идва на фона на думите на британския премиер Борис Джонсън, който наскоро заяви, че хората в Русия вече започват да се "събуждат за това, което се случва".

Експертите обаче поясняват, че общественото мнение се влияе основно от руските медии, в които информацията е "внимателна и контролирана".

В държавните медии в страната има още по-видима липса на независими и несъгласни с руската политика виждания, като тези виждания са споделени и в социалните медии в Русия, посочват те и допълват, че множество руснаци са били твърде уплашени, за да признаят дори пред социолозите, че не са съгласни с политиката че се противопоставят на лидера или войната.

САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

Руският президент е бил заблуден за това колко зле върви войната