Пентагонът е съгласен с оценките - споменати по-рано от директора на комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд - че руският президент Владимир Путин не е напълно информиран за събитията в Украйна.

Това посочи на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той заяви, че Пентагонът разглежда тази оценка като "смущаваща".

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

А методът на плащане е необходим, тъй като валутните резерви на руската централна банка са замразени от ЕС

"Това е неговата армия. Това е неговата война. Той я е избрал... фактът, че може би не разбира напълно степента, в която силите му се провалят в Украйна, е малко обезпокоителен", каза Джон Кърби.

Говорителят на Пентагона също посочи, че неинформираният Путин може да доведе до "не особено добросъвестни" усилия за прекратяване на конфликта чрез преговори.

"Ако той не е напълно информиран за това колко зле се справя, тогава как преговарящите му ще стигнат до споразумение?" попита риторично Кърби.

Белият дом твърди, че разполага с информация, според която руският президент Владимир Путин смята, че е бил подведен от своите военни съветници, което е довело до постоянно напрежение между него и военното ръководство.

Лондон съди Путин по делата, а не по думите - иска пълно изтегляне от Украйна

Лондон съди Путин по делата, а не по думите - иска пълно изтегляне от Украйна

За преценяване на възможните стъпки към евентуални мирно споразумение

"Смятаме, че Путин е дезинформиран от съветниците си за това колко зле се представят руските военни и как руската икономика е осакатена от санкциите, защото висшите му съветници се страхуват да му кажат истината", заяви пред журналисти директорът на комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

Тя заяви, че е "все по-ясно", че нахлуването на Русия в Украйна е било "стратегическа грешка", която ще я направи по-слаба в дългосрочен план.

САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

Руският президент е бил заблуден за това колко зле върви войната

Бедингфийлд каза още, че САЩ "и днес продължават да виждат доказателства за това, че Русия атакува и напредва на места, където преди това са казвали, че няма да го правят".

Във вторник Русия заяви, че ще намали военните операции около столицата Киев и северния град Чернигов, за да се съсредоточи върху източния регион на Донбас, но местни служители заявиха, че атаките в Чернигов са продължили и през нощта.

Освен това високопоставен служител на отбраната заяви, че руските сили се отдалечават от ядрената централа в Чернобил, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена катастрофа в света. Районът беше превзет от Русия дни след като нахлу в Украйна на 24 февруари.