Всеки десети европейски избирател е убеден поддръжник на крайнодесните партии, според проучване на 12 страни от ЕС, публикувано в петък преди парламентарните избори през май, съобщава ДПА.

Проучването, проведено от агенция за онлайн проучвания YouGov от името на германската фондация "Бертелсман", установи, че 10,3 на сто от гласоподавателите се идентифицират положително с популистки или крайно десни партии.

Проучването установява, че 6,2% положително се идентифицират с радикалната левица и 4,4% с Зелена партия. Но крайно десните партии също имат и най-високите отрицателни стойности, като 52,8% отхвърлиха радикалните десни, малко над 52,2%, които никога не биха гласували за радикалната левица.

"Популистките партии успяха да създадат стабилна избирателна база в сравнително кратък период от време. Но техните едновременно високи ценности на отхвърляне показват и колко опасно би било за други партии да имитират популистките партии", коментира Робърт Веркамп, автор на изследването.

Като цяло анкетата установява много по-високи отрицателни, отколкото положителни стойности, което предполага, че повечето граждани на ЕС ще гласуват против, вместо да декларират себе си за някакво конкретно политическо движение.

Като цяло, едва 6,3% от анкетираните заявяват, че имат положителна политическа идентичност, докато 48,8% посочват партия, за която "никога" не биха могли да гласуват.

Евролидерите се определят като генерали в епохален идеологически сблъсък

Евролидерите се определят като генерали в епохален идеологически сблъсък

Но водят "вчерашна война" с нестабилен пейзаж и 97 милиона объркани избиратели

От положителна гледна точка, проучването установява интерес към изборите в ЕС през май, като 68% от анкетираните казват, че ще вземат участие. В Германия тази цифра е 73%.

"Много граждани вече не избират партия, а гласуват срещу онези партии, които те най-силно отхвърлят", допълва Веркамп.

Проучването установява, че 50,7% отхвърлят либералните партии, 47,8% отхвърлят Християндемократите или консерваторите, 47% никога не биха гласували за Зелените, а 42% отхвърлят социалдемократите или социалистите.

Изследването твърди, че хората са най-възприемчиви към екстремните партии, когато чувстват, че техните възгледи не са представени от мейнстрийм.

"Бертелсман" тества тази идея чрез представяне на платформи на партиите на участниците в изборите за ЕС.

Тези, които не могат да намерят обща основа с платформите, е по-вероятно да обявят подкрепа за популистка партия, дори и да не са го направили в преди това.

Възходът на популистката риторика в света през последните 20 г.

Възходът на популистката риторика в света през последните 20 г.

Бойко Борисов с времето е станал по-малко популист