Европейският съюз трябва да включи Турция в своя проект, а Турция трябва да засили междукултурния диалог и толерантност, за да може да бъде приета в Европейския проект.

Тази идея открои в речта си пред евродепутатите Вселенският патриарх Вартоломей.
Духовникът взе участие в тържествено заседание, посветено на Европейската година на междукултурния диалог, събщава пресслужбата на парламента.

В своята реч Негово светейшество призова за повече уважение към правата на малцинствата и подкрепи членството на Турция в ЕС, като същевременно изтъкна, че Вселенската патриаршия е готова да бъде конструктивен партньор на ЕС в осъществяването на диалог с останалите религии.

В своето обръщение към събралите се депутати, Вартоломей подчерта, че междукултурният диалог е в основата на човешката същност и неговата липса води до конфликти и преследване, "до човешко самоубийство в голям мащаб".

В този смисъл той подчерта значението на Европейския проект за осъществяването на "мирното и продуктивно" съвместно съжителство между нации, които допреди седемдесет години са били затънали в кървави конфликти помежду си.

Отново в този контекст Вселенският патриарх подчерта, че Европа не трябва да гледа на религия, която е толерантна към другите, като на чужда спрямо нейните ценности. Според него не би трябвало да има колебания в Европа относно приемането като равна на страна, която е преобладаващо мюсюлманска.

Председателят на ЕП Ханс Герт Пьотеринг приветства Негово светейшество като гост на Европейския парламент.
В речта си Пьотеринг посочи като пример Близкия изток, където са се зародили и продължават да съжителстват трите най-големи монотеистични религии - юдейство, християнство и ислям.

Отбелязвайки скорошното присъединяване към ЕС на Кипър, Румъния и България, както и членството на Гърция Пьотеринг използва метафората, че "Европа отново диша с двата си дроба", събирайки заедно в разширения ЕС различните гледни точки на Западното и Източното християнство.