Афганският президент Ашраф Гани коментира, че всички чуждестранни сили ще напуснат разкъсваната от войната страна, което и ключово изискване на талибаните, докато преговорите с въоръжената група напредваха, съобщава "Ал Джазира.

Гани обясни, че въз основа на международно споразумение чуждестранните войски няма да бъдат необходими в бъдеще. "Никой афганистанец не иска чужди сили в страната в дългосрочен план. Сегашното присъствие на чуждестранни сили се основава на нужда, и тази нужда винаги е била обмисляна и ще бъде обмислена ... И според точен и уреден план, ние се опитваме да сведем това до нула", допълва той.

Тези коментари са ден след като преговарящите от Съединените щати и талибаните са изготвили проект на споразумение за прекратяване на 17-годишната война в разкъсваната от войната страна. Специалният представител на САЩ за помирение в Афганистан Залмай Халилзад заяви, че по този повод е постигнат "значителен напредък" в преговорите с талибаните.

Позовавайки се на талибански източници, медиите вчера съобщиха, че проектът за споразумение достига до извода, че всички чуждестранни сили ще бъдат изтеглени след 18 месеца и че примирието ще бъде изпълнено

"Разбира се, ние не търсим постоянно военно присъствие в Афганистан. Нашата цел е да помогнем за постигането на мир в Афганистан и бихме искали бъдещо партньорство. Бихме искали да оставим добро наследство", заявява официалният представител в столицата Кабул.

Не може да има оттегляне без прекратяване на огъня, допълва официалният представител.

САЩ и талибаните с принципно споразумение за рамката на мирния договор

САЩ и талибаните с принципно споразумение за рамката на мирния договор

Халилзад изброи стъпките в работната рамка