Представители на САЩ и талибаните са постигнали принципно съгласие за работната рамка за мирен договор, пише "Ню Йорк таймс".

С договора талибаните ще гарантират, че афганистанската територия няма да бъде използвана от терористи. Той също така може да включва пълно изтегляне на американските войски в замяна спиране огъня и започване на преговори на талибаните с афганистанското правителство, съобщи главният преговарящ от страна на САЩ Залмай Халилзад в интервю за американското издание в Кабул.

Талибаните с голяма отстъпка към САЩ

Талибаните с голяма отстъпка към САЩ

Талибаните са обещали на САЩ да се забранят международните терористични организации

"Имаме план на работната рамка, която ще бъде подготвена преди да се превърне в споразумение", каза той. Халилзад поясни, че талибаните са се ангажирали да направят всичко необходимо за предотвратяване използването на Афганистан като плацдарм от международни терористични организации и джихадисти за нападения. По думите му все още трябва да се договорят подробностите.

Високопоставен американски представител разкри, че делегацията на талибаните е поискала време, за да обсъдят с ръководството на движението искането на САЩ за започване на преговори с афганистанското правителство и за спиране на огъня като част от окончателното споразумение. Представителят добави, че американците са заявили ясно пред талибаните, че всички въпроси, които обсъждат, са "взаимосвързани" като част от "пакетно споразумение".

САЩ искат гаранции от талибаните

САЩ искат гаранции от талибаните

Белият дом иска да се изтегли от Кабул

Източници от талибаните заявиха, че са договорени още подробности за американското военно изтегляне, но днес американски представители обявиха, че тези детайли все още не са обсъдени.

Халилзад се върна в Афганистан в неделя, за да запознае правителството в Кабул след шест дни на разговори с делегацията на талибаните в Доха, Катар.

След разговорите с Халилзад, президентът на Афганистан Ашраф Гани изрази безпокойството си в обръщение към нацията, че мирното споразумение може да бъде претупано. Той припомни, че предишни договорености са завършвали с кръвопролития, включително когато Съветският съюз се изтегляше от страната.

"Искаме мир бързо, искаме го скоро, но ние също желаем благоразумие. Благоразумието е важно, за да не повторим грешките от миналото", предупреди Гани.

САЩ и талибаните преговарят четвърти ден

САЩ и талибаните преговарят четвърти ден

Двете страни се опитват да се договорят за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан

Халилзад изброи стъпките в работната рамка: талибаните няма да допуснат Афганистан да бъде използван от терористи за нападения в чужбина; изтегляне на САЩ от страната, но само ако талибаните започнат преговори с афганистанското правителство и се съгласят на трайно спиране на огъня.

Последните две точки са проблематични, тъй като талибаните продължават да се съпротивляват. Делегацията на талибаните в Катар обяви, че ще трябва да обсъдят тези подробности с ръководството.

Но принципното споразумение за обсъждането им се разглежда като пробив след години на провалени опити, обявиха американски и афганистански представители.

Халилзад отбеляза, че се опитва да убеди талибаните да обсъдят тези точки директно с афганистанското правителство.