Талибаните са обещали на САЩ да се забранят международните терористични организации в Афганистан, съобщават световни агенции.

Това е договорено по време на преговорите между представители на талибаните и САЩ. Тази договореност е голям отстъпка, тъй като Вашингтон се тревожи, че страната отново ще се превърне в убежище на терористи.

САЩ искат гаранции от талибаните

САЩ искат гаранции от талибаните

Белият дом иска да се изтегли от Кабул

Двете страни преговаряха в продължение на четири дни.

Източници от талибанското движение разкриха, че Абдул Гани Барадар, бившият номер две в движението, който наскоро беше освободен от пакистанските власти, ще ръководи преговорите с американците в Доха.

Залмай Халилзад, специалният посланик на САЩ за Афганистан, е настоявал за сключване на предварително споразумение, което ще открие пътя за участие на афганистанското правителство в преговорите.

Американските преговарящи искат да получат уверения от талибаните, че след сключването на мирно споразумение, на джихадистите от "Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава") няма да им се позволи да организират терористични атаки срещу Запада.

Осама бин Ладен прекара голяма част от 90-те г. на миналия век в Афганистан като гост на талибаните.

САЩ и талибаните преговарят четвърти ден

САЩ и талибаните преговарят четвърти ден

Двете страни се опитват да се договорят за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан

Сега талибаните са се съгласили да дадат подобни гаранции, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", въпреки че някои високопоставени представители биха възприели решението като обединяване на силите с Вашингтон срещу "Ал Кайда".

По време на разговорите през тази седмица талибаните настояваха за изтегляне на американските войски от Афганистан, а Вашингтон призоваваше за спиране на огъня.

Талибаните отказаха преговори със САЩ в Пакистан

Талибаните отказаха преговори със САЩ в Пакистан

Не желаят да се занимават пряко с афганистантското правителство