Консерваторите в Германия дадоха старт на надпреварата за наследник на Ангела Меркел, след като още двама кандидати започнаха кампанията си за председателското място на Християндемократическия съюз (ХДС).

Празният стол на върха на най-голямата и най-влиятелна партия в Германия трябва да бъде запълнен на специална партийна конференция в Берлин на 25 април, след като Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на ХДС и наследник на Меркел, по-рано този месец обяви намерението си да подаде оставка.

Норберт Рьотген е първият официален кандидат за лидер на партията на Меркел

Норберт Рьотген е първият официален кандидат за лидер на партията на Меркел

В писмо до Крамп-Каренбауер, цитирано от регионалния вестник Rheinische Post, Рьотген пише, че ситуацията е "толкова сериозна, че става въпрос за бъдещето на ХДС и за стабилността на Германия"

Изключвайки всякакви изненадващи кандидатури, делегатите ще избират между Армин Лашет, който е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия и най-близкия кандидат за приемственост на Меркел, ветерана от дясното крило Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, който е експерт по външна сигурност, уточнява "Гардиън".

Амбициозният 39-годишен здравен министър Йенс Шпан обяви миналата сряда, че няма да се кандидатира за председател на партията, но ще подкрепи Лашет.

"ХДС е по-голям от всеки един от нас; тук става въпрос за бъдещето на нашата страна и ХДС", подчерта Шпан, който вероятно ще стане заместник-председател на формацията, ако Лашет спечели.

Той добави, че е време да оставят различията си в миналото и да строят мостове между либералните и консервативните крила на партията, която управлява Германия от 2005 г.

Политически трус в Берлин: Крамп-Каренбауер се оттегля

Политически трус в Берлин: Крамп-Каренбауер се оттегля

Тя беше избрана да наследи Меркел...

Лашет каза, че Германия живеела в нов климат на страх, изтъквайки терористичните атаки в Ханау през миналата седмица и в Хале миналия октомври, и че основната задача на ХДС под негово ръководство ще бъде да се справи с тези страхове, както и в еврейските и мигрантските общности на страната.

Мерц, който беше лидер на партията в Бундестага (долната камара на германския парламент), преди да бъде сменен от Меркел през 2002 г., обяви кандидатурата си само час след Лашет, на същото място.

64-годишният Мерц започна кампанията си с удар срещу своя конкурент, като посочи, че алтернативата, която той предлага на членовете на партията, била "между приемственост и нов старт и обновление".

Той многократно е казвал, че ще си постави задачата да спечели обратно предишни привърженици на ХДС, които са напуснали партията в знак на протест срещу центристкия курс на Меркел, както и свързаната задача да "намали наполовина" подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Рьотген, който преди това се опита и не успя да стане премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия и заради това Меркел го отстрани от правителството, обяви кандидатурата си миналата седмица. Той написа тази сутрин в профила си в "Туитър", че ще участва в битката заедно с жена като негов заместник.

И тримата кандидати за наследници на Меркел са мъже и родом от провинция Северен Рейн-Вестфалия.