В последния доклад на въоръжените сили на Украйна се казва, че днес през деня 11 ракети "Искандер-М" и "Искандер-К" са били изстреляни от северна посока по територията на Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По-рано говорителят на Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че по предварителна информация обстрелът на Украйна е извършен с "Искандер-К", което "е крилата ракета" (цитат на УНИАН).

В съобщението на въоръжените сили на Украйна се посочва още, че всички цели са унищожени от силите и средствата за противовъздушна отбрана.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало днешния обстрел.

Шест часа след нощната атака украинската столица е била подложена на нов обстрел, съобщиха от Киевската градска администрация (КГА). Според тях това е вече 16-ата атака срещу града от началото на май.

Според предварителната информация този следобед Киев е бил атакуван с ракети от "балистичен тип", се казва в изявление на КГА. Говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат също каза, че ракетите са летели по балистична траектория от север -"Предварително това са Искандери" (цитат на УНИАН).

КГА твърди, че "предварително всички въздушни цели са били успешно свалени от силите и средствата на ПВО и не са допуснати попадения" по обекти в Киев. Би Би Си не може своевременно да провери информацията на воюващите страни.

Падането на отломки е регистрирано в различни райони на Киев. Така в Оболонския район на града отломки паднаха на три места, по едно в Деснянски и Днепровски, се казва в изявление на градската администрация.

Община Покровская на Синелниковски район е била обстрелвана, една жена е била убита, каза ръководителят на Днепропетровска област Сергей Лисак.

Също така, според него, 9 души са ранени, включително едно дете. Унищожени са две частни къщи.

Ръководителят на областната администрация на Харковска област Олег Синегубов каза, че ракетен удар, "предварително с ракета "Искандер", е бил нанесен по село Ковшаровка, Купянски район. В резултат на това са били разрушени общежитие, две частни къщи и е бил повреден газопровод.

Ранени са три възрастни жени: на 73, 85 и 90 години, пише Синегубов. Пострадали са още бременна жена и деца на 10 и 14 години.

В резултат на обстрела на село Глушковка, Купянски район, 60-годишна жена е получила шрапнелни рани.

Русия е ударила военно летище в Хмелницки

Русия е ударила военно летище в Хмелницки

Повредени са пет самолета и пистата