Втори турски кораб ще започне сондаж за нефт и газ в спорния район край бреговете на Кипър през следващата седмица, обяви турски официален представител, като с това Турция засилва проучванията въпреки нарастващото напрежение с Европейския съюз, който нарече проучването на Анкара за въглеводороди "незаконно", съобщава "Франс прес".

Откриването на огромни залежи от газ в Източното Средиземноморие предизвика надпревара за проучването за подводни ресурси и разпали спор между Турция и членката на ЕС Кипър, който също планира да увеличи сондажите си в района.

Ердоган се сопна на Ципрас и ЕС за проучванията за газ край Кипър

Ердоган се сопна на Ципрас и ЕС за проучванията за газ край Кипър

Турция щяла да проучва, "докато не постигнем справедливо разпределение на природните ресурси в Източното Средиземноморие"

Турция, която на 20 юни изпрати втори кораб за проучвателни дейности в източната част на Средиземно море, твърди, че действията ѝ са в съответствие с международното право.

"По волята на Аллах ще започнем първия сондаж в рамките на седмица", коментира турският енергиен министър Фатих Донмез, цитиран от частната телевизия NTV.

Корабът, наречен "Явуз", ще проучва край бреговете на полуостров Карпасия в Кипър, добави министърът.

Гърция предупреди Турция с последици заради действията ѝ край Кипър

Гърция предупреди Турция с последици заради действията ѝ край Кипър

След като Турция се опитва да сложи ръка върху газовите находища край острова

ЕС през миналия месец предупреди Турция, че сондажите ѝ са "незаконни", като заплаши със санкции, ако турските власти не се откажат от проекта.

Ала Анкара настоява, че "дупчи" в континенталния си шелф.

Първият сондажен кораб на Турция "Фатих" вече започна да търси газ и нефт във водите, смятани за част от изключителната икономическа зона на Кипър.

Кипър издаде заповеди за ареста на членовете на екипажа на "Фатих", обвинявайки кораба в нарушаване на суверенната територия на републиката.

Ципрас зове Туск да убеди ЕС да осъди действията на Турция край Кипър

Ципрас зове Туск да убеди ЕС да осъди действията на Турция край Кипър

Ципрас е подчертал, че ЕС трябва да обмисли "конкретни мерки" срещу всички страни