Нов проектозакон на Конгреса на САЩ за налагане на санкции спрямо Русия включва и името на президента Владимир Путин. Това става ясно от съобщение на сайта на палатата, вносител е демократът Грегори Мийкс, председател на комитета по външна политика и международни отношения.

Проектозаконът предвижда продължаването на икономическите санкции и други представители на Русия в случай на атака или подриване на украинския суверенитет.

Проектът предвижда санкции върху "Северен поток-2", върху добивната индустрия, върху минимум три финансови институции, забрана на всякакви транзакции с нов руски дълг, разширено противодействие на руската дезинформация и кибер активността, санкции върху президента Владимир Путин и други представители на ръководството на Руската федерация.

Предлага се също да се обезпечи помощ за Украйна за усилване на отбранителните й способности и това да стане в ускорен режим на финансиране.

"Продължаващото натрупване на руски войски, както на границата с Украйна, така и в Беларус, е акт на агресия, който е колкото безразсъден, толкова и тревожен", пише в мотивите към законопроекта. В тях въпреки че се изказва надежда, че дипломацията може да деескалира напрежението на украинската граница, САЩ и техните съюзници трябва да дадат ясен знак, че "всеки акт, представляващ инвазия на руската армия в суверенна територия, ще бъде посрещнат със значителни последствия". Мийкс заявява и че Конгресът трябва да е готов да действа, ако президентът Путин продължи провокативното военно натрупване по границите на Украйна.

САЩ готвят нови санкции за Русия - спонсорирала тероризма

САЩ готвят нови санкции за Русия - спонсорирала тероризма

Вашингтон: Въоръжените сили в Донбас, подкрепяни от Москва, са чуждестранна терористична организация

Мийкс внася своя законопроект без да дочака процедурата и гласуването по предходния такъв проект, внесен от демократа Робърт Менендез. Тази форма на законодателна инициатива включва въвеждането на акт, подобен или идентичен с този, който разглежда другата камара на Конгреса. По този начин законодателите се стремят да обединят усилията си и да ускорят популяризирането на своите инициативи.

И двата законопроекта предвиждат срокове за приемането на санкциите в случай на ескалация на ситуацията около Украйна. Също така предопределят, че президентът на Съединените щати ще може да отмени въведени вече санкции само в съгласие с Комисията по бюджетните кредити на Камарата, където ще е необходимо да се потвърди, че няма основания за ограничителни мерки.

Германия убеждава: "Северен поток 2" не е свързан с конфликта между Украйна и Русия

Германия убеждава: "Северен поток 2" не е свързан с конфликта между Украйна и Русия

Газопроводът не трябвало да бъде въвличан в този конфликт