"Всичко зависи от нас, сърбите и албанците, нашите отношения, както и бъдещето ни, както и изборът, дали да приемем компромисно решение или да унищожим себе си и да се унищожим взаимно", обясни сръбският президент Александър Вучич в интервю за албанска телевизия, цитиран от "Танюг".

"Що се отнася до Сърбия, ние сме готови за компромисно решение, така че косовските албанци да си помислят за това", коментира Вучич и добави, че "едната страна да приеме всичко, което другата страна иска, е нещо, което никога няма да се случи".

На въпроса как международната общност може да помогне в този случай, Вучич обясни, че всички трябва да помогнат, "с желание или не", ако сърбите и албанците постигнат споразумение.

"Ако сърбите и албанците подредят отношенията си веднъж завинаги като двата най-големи народа в Западните Балкани, те няма да имат никакви проблеми през следващите 150 години и могат да постигнат голям икономически напредък", допълва сръбският президент.

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Официални представители коментираха, че идеята, наречена "малкият Шенген", ще помогне за засилване на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции