Сръбският президент Александър Вучич коментира на международна конференция "Светът след коронавируса" в Белград, цитиран от b92, че е време да се поговори по-открито за две неща: как виждаме отношенията в света и второ - позицията на Сърбия в бъдеще и как се реагира на политическите, икономическите и здравните предизвикателства. 

Според него за 6 месеца са се променили повече неща, отколкото за последните 20 години. "Настъпиха драстични промени в света, в силите и какво влияние ще имат световните съюзи в бъдеще".

Той добави, че Германия и Китай излизат от пандемията по-силни. "Китай бе първият, който се справи с пандемията, с желанието да продължи това, което американците искаха - това е глобализация и заемане на позиция на ключов играч в тази глобализация. Китай успя да покаже такава солидарност, каквато мнозина не можаха".

Вучич посочи последиците от пандемията в САЩ, но коментира, че страната ще се възстанови икономически по-бързо от малките страни. "При тези условия, говорейки в политически, икономически и военен смисъл, САЩ, Китай, Европа, преди всичко Германия и Русия се открояват".

Вучич обяснява, че е първият, който посочва подобна позиция на силите в света и че Сърбия няма да приемем ролята на послушание, "колкото и да сме малки".

"Считат, че ние сме изтривалки, по които могат да си избършат мръсните крака, да ни стъпкват", коментира Вучич и добави, че не може да каже всичко, което мисли, защото все пак е президент.

"За нас е изключително важно да наблюдаваме какво се случва около нас", но Сърбия има свой стратегически път към Европейския съюз. "Оставаме на пътя към Европейския съюз и ще си сътрудничим с Китай".

Според него трябва да "излезем от сянката на големите. Когато те не могат да обвинят Макрон или Курц за нещо, нека да настъпим Вучич. За мен не е проблем да нося тази тежест, но Сърбия чувства последствията".

Захарова предупреди САЩ да не се намесва в православието на Балканите

Захарова предупреди САЩ да не се намесва в православието на Балканите

Такова "явно желание да се раздели православния свят" води до катаклизми